JAČI OD OLUJE Djelatnici Lučke kapetanije Zadar spasili teško ozlijeđenog Turčina, u Zadar hitno prevezena i žena iz Sali

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o dvije zahtjevne akcije hitnoga medicinskog prijevoza osoba, koje su uspješno obavljene u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar.

Prvu akciju službenici Lučke kapetanije Zadar poduzeli su u subotu popodne slijedom dojave iz MRCC Rijeka, o zahtjevu dežurne liječnice iz mjesta Sali, na Dugom otoku, za hitan medicinski prijevoz (MEDICO) sa liječničkom pratnjom, za pacijenticu u teškome zdravstvenom stanju (rođena 1925. godine), državljanku Republike Hrvatske.

Odmah po zaprimanju poziva, službenici LK Zadar isplovili su iz luke Gaženica pod olujnim udarima juga prema mjestu Sali, gdje je pacijentica ukrcana sa liječničkom pratnjom i odakle su u 16.50 h isplovili prema Zadru. U luku Gaženica pristali su u 17.50 h, kada je pacijentica predana djelatnicima Hitne medicinske pomoći Zadar, u daljnje zdravstveno postupanje.

Nedugo po završetku prve akcije, službenici LK Zadar u 19.18h obaviješteni su iz MRCC Rijeka o potrebi evakuacije teško ozlijeđenoga člana posade motornoga broda ‘UGUR DADAYLI’, zastave Maršalovi otoci, s obzirom da posada broda nije u mogućnosti pružiti adekvatnu zdravstvenu njegu teško ozlijeđenome. Brod se u trenutku dojave nalazio oko 12 nautičkih milja zapadno od prolaza Proversa.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta, MRCC Rijeka i LK Zadar pokrenuli su koordiniranu akciju traganja, spašavanja te evakuacije i medicinskog prijevoza (SAR – MEDEVAC), a s obzirom na potrebu žurnoga djelovanja iz MRCC Rijeka također su uspostavili komunikaciju sa Nacionalnim pomorskim centrom za prikupljanje podataka (NPCPP) i Obalnom stražom RH, u slučaju potrebe angažiranja dodatnih spasilačkih resursa.

S obzirom na smjer olujnog vjetra iz MRCC Rijeka je zapovjedniku motornog broda naloženo prilagoditi kurs prema idealnoj poziciji evakuacije te je upućen približiti se otočiću Garmenjak, u blizini Dugog otoka, zbog prirodne zavjetrine, kamo je spasilačka brodica LK Zadar sa liječničkom pratnjom doplovila u 21.00h i pristala uz bok broda.

Teško ozlijeđeni član posade D.M. (rođen 1955. godine), državljanin Turske uz liječničku pratnju evakuiran je sa broda na spasilačku brodicu LK Zadar te je u 22.00 h, u marini Sukošan, predan djelatnicima HMP Zadar, koji su ozlijeđenog pod pratnjom policijskih službenika prevezli u Opću bolnicu Zadar, u daljnju zdravstvenu obradu.

Službenici LK Zadar su odmah po iskrcaju ozlijeđenoga, liječničku pratnju pacijenta (dežurna liječnica i medicinska sestra), prevezli u Sali, kamo su pristali u22.45 h, a službenici su spasilačku brodicu privezali u luci Gaženica istu večer u 23.25 h, čime je ova akcija uspješno okončana.

Očevid i istraga uzroka teškog ozlijeđivanja člana posade stranoga motornog broda ‘UGUR DADAYLI’, provodi se u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar i Pomorske i aerodromske policije Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...