Baby boom u zadarskom kraju; Rekorderi dobili 11. dijete, a čak 16 obitelji petu prinovu

Zadarska županija tijekom 2020. godine zaprimila je rekordan broj zahtjeva za isplatu naknade za novorođenu djecu, a za tu je namjenu iz proračuna Zadarske županije isplaćeno oko tri milijuna kuna. Ukupno je obrađeno 1389 zahtjeva i isplaćena su sredstva za 1414 djece te se u odnosu na 2019. godinu, kada je bilo 1314 zahtjeva za 1348 djece, bilježi povećanje za više od deset posto.

Za porast tih brojki u velikoj mjeri zaslužno je i povezivanje u sustav e-novorođenče putem kojeg se roditeljima prilikom prijave novorođenog djeteta u Matičnom uredu, uz ostalo, omogućuje i podnošenje zahtjeva županiji za isplatu novčane potpore.

Župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Mršića tradicionalno je posjetio obitelji s najviše djece. S izaslanstvom Općine Gračac predvođenim obnašateljem dužnosti načelnika Robertom Jukom posjetili su obitelj Đilas iz Krčkog brda, zaseoka na samoj granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom koja je prošle godine dobila 11. prinovu. Potom su u pratnji gradonačelnika Benkovca Tomislava Bulića posjetili obitelj Zrilić iz mjesta Bruška kojoj se u 2020. godini rodilo deseto dijete.

„Te su obitelji pozitivan primjer demografskih kretanja u našoj županiji, stoga smo im uz simbolične poklone željeli čestitati na hrabrosti“, kazao je župan Longin dodavši da će Zadarska županija i u ovoj godini nastaviti s isplatom novčane pomoći za novorođenčad za što su osigurana sredstva i u novom proračunu. Roditeljima prvog i drugog djeteta i dalje će se isplaćivati po tisuću kuna, a za treće i svako sljedeće rođeno dijete pet tisuća kuna.

Pravo na novčanu pomoć ostvaruju roditelji koji žive na području Zadarske županije za svako dijete koje je rođeno između 1. siječnja i 31. prosinca 2021. godine. Uz zahtjev je potrebno priložiti presliku rodnog lista novorođenog djeteta, preslike rodnih listova za ostalu djecu, elektroničke zapise o prebivalištu ili preslike osobnih iskaznica oba roditelja, presliku bankovnog računa te u slučaju posvajanja rješenje ili potvrdu nadležnog Centra za socijalnu skrb.

Rok za predaju zahtjeva za djecu rođenu u 2020. godini je 31. siječnja 2021. godine.

Uz spomenute obitelji koje su dobile 10. i 11. dijete, dvije obitelji iz Zadarske županije su tijekom prošle godine dobile osmo dijete, jedna obitelj sedmo dijete, čak osam obitelji je dobilo šesto dijete, a 16 je obitelji dobilo petu prinovu. Ukupno je u 2020. godini zaprimljeno 312 zahtjeva za treće ili sljedeće novorođeno dijete u obitelji, a zaprimljena su i 24 zahtjeva za blizance.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...