NEMA POPUŠTANJA Mjere se produžuju do 31. siječnja, još se razmišlja što s nastavkom školske godine

Stožer je na konferenciji za medije rekao je da se ne razmišlja o popuštanju mjera.

“Incidencija nam je 351,8 i mi smo po tome na 14. mjestu od 27. zemalja EU”, kazao je Capak.

Udio pozitivnih testova nam i dalje pada, kazao je.

“Stopa smrtnosti je 1032,9 što nas stavlja na 20. mjesto od 27. zemalja EU. 24985 osoba je cijepljeno zaključno sa 7. siječnjem”, kazao je Capak.

“Najveći broj hospitaliziranih smo imali 21. 12, u periodu od 18 dana nam je broj manji za 700”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Vjerujemo da sve ukazuje na smanjenje širenja infekcije, ali nema mjesta opuštanju”, dodao je.

“Iako je situacija nešto povoljnija, zaključili smo da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Sve te mjere će se produžiti do 31. siječnja”, kazao je ministar Davor Božinović.

“Imamo pozitivne trendove, ali ipak još uvijek ne možemo podvući crtu zbog okupljanja tijekom blagdana kao i s potresom. Uzeli smo u obzir da onaj dio koji smo dogovorili s poslodavcima i sindikatima a vezano je za poticaj radnicima da koriste godišnjih odmora, to završava ovaj vikend te očekujemo više kretanja. Povećat će se mobilnost koji je važan faktor za širenje virusa, U sljedećem razdoblju razgovarat ćemo što s nastavkom školske godine. Pred zadnjom odlukom uzeli smo nekoliko tih kriterija u razmatranje. Imali smo i odluku o zabrani napuštanja županija koju smo ukinuli zbog potresa iako je ona bila zamišljena kao preventivna. Ono što epidemiologe brine ova situacija u Europi. Zemlje koje imaju relativno oštrije mjere u ovom trenutku imaju rast koji je veoma brz, rapidno se širi”, kazao je Božinović.

“Razgovarali smo o tome da se neke mjere popuste, no kako se situacija mijenja i kako smo imali nepredviđene situacije, mislim na potres i nove sojeve jako je teško držati se semafora. Mi nismo dosegnuli taj semafor za ukidanje mjera”, kazao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...