Evo par trikova kako da vam pire krumpir uvijek ispadne savršeno

Pire krumpir je jedan od najukusnijih priloga uz mesna jela, no samo ako znate sve tajne prave pripreme. Otkrivamo vam trikove vrhunskih majstora kuhinje za pripremu pirea čija će savršena pjenasta struktura i punoća okusa ostaviti vaše ukućane i prijatelje bez daha.

Želite li ih dodatno iznenaditi, ponudite im pire krumpir u četiri neobične varijante koje vam predlažemo.

Kakav krumpir odabrati

Prvo pravilo za pripremu uspješnog pirea je odabir odgovarajućeg krumpira.

– Crveni krumpir

Ima nizak udio škroba i čvrsto meso te nije prikladan za pire. Ta vrsta krumpira najbolja je za pečenje u pećnici, na grilu ili za prženje.

– Bijeli krumpir

Ima brašnasto meso koje lako puca prilikom kuhanja. Prikladan je za pripremu kroketa, okruglica i pirea.

– Mladi krumpir

Sitan bijeli krumpir, odličan je za kuhanje, ali treba ga kuhati s korom kako se ne bi raskašio.

Potreban pribor

Nakon što odaberete odgovarajući krumpir, sljedeći korak je odabir odgovarajućeg pribora kojim ćete skuhani krumpir pretvoriti u pire. Jedna mogućnost je klasična gnječilica, kojom se dobiva pire nešto grublje konzistencije s malim komadima krumpira. Takav je pire prikladan za razne umake jer dobro upija i zadržava tekućinu. Za pripremu savršeno kremastog i jednoličnog pirea treba upotrijebiti pasirku, dok je upotreba miksera dopuštena samo u krajnjoj nuždi i velikoj žurbi. Ako se odlučite za tu varijantu, stavite samo jedan nastavak za miješanje i uključite mikser na najmanju brzinu kako se krumpir ne bi previše raskašio. Aparati za frape, sokovnici i kuhinjski roboti su apsolutno nepoželjni jer je pire u tom slučaju pregnjecav i ljepljiv.

Trikovi majstora

Ako očekujte goste na večeri i želite izbjeći paniku, pire možete pripremiti već ujutro i navečer ga samo podgrijati. Kako to postići, a da ne pokvarite okus?

Ako ga trebate poslužiti za manje od jednog sata, stavite pire u zdjelu i pokrijte aluminijskom folijom. Položite zdjelu na lonac manjih dimenzija do polovice ispunjen vodom vrelom vodom. Pire će zadržati toplinu dok vi pripremate ostala jela.

Ako ga trebate poslužiti za više od jednog sata, pripremite pire i ostavite da se ohladi. Stavite ga u zdjelu i pokrijte prozirnom kuhinjskom folijom te ga trenutak prije posluživanja podgrijte u mikrovalnoj pećnici ili u loncu na laganoj vatri, no u tom slučaju morate neprestano miješati pire te dodati još malo mlijeka kako bi ponovo dobio punoću i rahlost.

Četiri jednostavna pravila za pripremu laganog pirea bogatog okusa

1. Krumpir skuhajte u kori

Kora sprečava da se krumpir raspadne te da tijekom kuhanja upije previše vode. Dakle, najvažnije pravilo za kuhanje jest: neoguljeni krumpir stavite u lonac s hladnom vodom.

2. Osušite krumpir

Nakon što ogulite i propasirate ili zgnječite krumpir, stavite ga u veliki lonac i kuhajte na umjerenoj vatri desetak minuta kako bi višak vode ispario. Kad se pire osuši, bolje će upiti maslac.

3. Dodajte maslac

Maslac treba dodati u pire prije mlijeka (a ne istovremeno) te miješati dok se potpuno ne upije. Na taj način pire će dobiti potrebnu pjenušavost, a neće biti gnjecav.

4. Dolijte toplo mlijeko

Važno je da mlijeko bude toplo kako se pire ne bi ohladio ili postao ljepljiv. Količinu mlijeka odredite po vlastitom ukusu, ovisno o tome volite li da je rahliji ili ne, piše Živim.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...