Glasovac: “Nepravedno je da Sisak primi manju pomoć, kriterije treba ujednačiti”

Kako se država nosi s kriznim situacijama i kako će se obnavljati Banovina, pitanja su o kojima se raspravljalo u emisiji Otvoreno na HRT-u.

Mario Banožić, ministar obrane rekao je da će vlada pomoći svima koji su stradali u potresu.

“Sam zakon potpomognuto područje u kojem se nalazi veći dio Sisačko-moslavačke županije protkan je u ovom zakonu da se razmišlja o području koje je u ekonomski teškoj poziciji dugi niz godina, demografskoj poziciji – broj stanovnika opada u toj županiji. Mislim da trebamo razmišljati o cjelovitom problemu gdje se razmišlja o gospodarskom preporodu cijele županije, ali gradu Sisku kao gradu koji je u jednoj boljoj situaciji po broju stanovnika i gospodarstvu”, rekao je, istaknuvši da zakon ima socijalnu komponentnu da pomogne svima koji su stradali.

Glasovac: Kriterije treba ujednačiti

Sabina Glasovac, saborska zastupnica (SDP) rekla je kako oni nikada nisu bili kočničari ni destruktori, ali smatraju da je problem s ovim zakonom što se još ne zna što će vlada predložiti.

“Vidimo da se Sisak izuzima i da će mu biti omogućena manja pomoć. Smatramo da je to nepravedno i da kriterije treba ujednačiti. Ako je Sisačko-moslavačka županija od posebnog državnog interesa ne možemo raditi neuobičajene razlike. Prema svima se treba postupati jednako”, rekla je Glasovac.

Dario Hrebak, saborski zastupnik (HSLS) rekao je da najmanje što nam sada treba je da se zavrtimo u krugu, da nastane neka pravna zavrzlama i da zakon padne.

“Trebali bi postići konsenzus i vladajuća većina je spremna razgovarati o amandmanima i suvislim prijedlozima. Ali moramo biti svjesni da će se raditi o milijardama kuna, ali svi moraju biti jednaki. Bitno je da brzo reagiramo i da ljudi imaju krov nad glavom.”

Tomašević: Kako će gradovi u Baniji obnoviti škole?

Tomislav Tomašević, saborski zastupnik (Možemo!) rekao je da se slaže sa zastupnicom Glasovac i da zakon otvara dosta kontradikcija. Istaknuo je da ima puno pitanja i da se nada da će sutra na saborskoj raspravi dobiti odgovore.

Dodao je i da se otvara pitanje Krapinsko-zagorske županije, koja je također ispod prosjeka razvijenosti.

“Muči me proizvoljnost da vlada mora proglasiti katastrofu jer ju nije proglasila za potres u ožujku. Muči me i što u zakonu ostaje obveza da jedinice lokalne samouprave 100 posto same financiraju zgrade oštećene javne namjene.”

Ističe da Zagreb s 12 milijardi kuna treba obnoviti vrtiće, škole, domove zdravlja, ali se pita kako će to napraviti gradovi i općine u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Jeckov: Vrijeme je za reset

Dragana Jeckov, saborska zastupnica (SDSS) na pitanje mogu li se ti objekti javne namjene obnoviti sukladno prijedlogu zakona rekla je da mogu i da trebaju, ali i istaknula, da ovim zakonskim prijedlogom nitko ne smije biti diskriminiran.

“Mislim da ćemo sutra doći do najboljeg rješenja kao što smo došli i u slučaju zakona o obnovi Zagreba, a bude li potrebe mi ćemo reagirati amandmanima i razgovarati s koalicijskim partnerima.”

Na pitanje treba li Sisak imati isti tretman odgovorila je da treba.

“Svi su loše prošli, stradale su i škole, vrtići, domovi. I tamo gdje je stradalo moramo pomoći. Na Banovini je potrebna jedna ozbiljna državna intervencija, ne samo u obnovi kuća, potrebna je sveukupna obnova i u demografskom i gospodarskom smislu. Svi bi trebali raditi da ovu nepriliku pretvorimo u priliku”, rekla je i poručila da je vrijeme za reset.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...