Cestitka_Uskrs

Pripadnik Civilne zaštite iz Zadra na području Gline spasio muškarca na samrti: “Noć je proveo na podu, samo u donjem rublju, bez grijanja…”

Polusmrznutog stanovnika Marinbroda kraj Gline, koji je doživio moždani udar, pronašao je danas oko 11,20 sati Zlatko Jurlina iz Civilne zaštite Grada Zadra prilikom redovne podjele obroka stanovnicima u potresu stradalih krajeva.

Mještanin je noć prije imao moždani udar te je pao na pod kuće u kojoj živi, bio je samo u donjem rublju, a peć se ugasila. Tako je proveo cijelu noć na temperaturi od minus 10 stupnjeva.

– Mi obilazimo taj teren i tako sam mu jučer odnio topli obrok. Danas sam isto došao, potrubio i nije izašao, a jučer je bio izašao po obrok. Nije mi vrag dao mira i otišao sam do vrata koja se nisu mogla otvoriti. Lupao sam po vratima, ništa se nije čulo, gurnuo sam ramenom, ušao unutra i vidio čovjeka kako leži na podu sobe. Pokušao sam ga dignuti, a on je bio težak i hladan kao led. Nisam ga mogao, pokrio sam ga dekama, stavio mu kušin neki i nazvao 112 – rekao je večeras za Večernji list Jurlina.

Hitna pomoć je ubrzo došla, a svijesti je došao i muškarac premda je bio jako dezorijentiran.

– Rekli su mi da je imao moždani udar i da bi umro da nisam ušao u kuću, da bi se smrznuo. On živi sam, nema nikoga tu u selu, nitko ga ne bi našao. Saznali smo da ima brata u Petrinji, nazvali smo ga i obavijestili da je brat u bolnici – kazuje Jurlina. Dodajući kako je mnogo stanovnika okolnih sela u istoj situaciji kao i taj mještanin Marinbroda. Žive sami u kućama bez ikakve izolacije i fasade i koje su međusobno udaljene jedne od drugih.

Civilna zaštita grada Zadra je inače na Banovini od samog početka operacije spašavanja nakon potresa. Njihovi su pripadnici ovdje u smjenama od po sedam dana, a Zlatko Jurlina smjenu završava sutra kada se vraća u Zadar. Nakon pauze vraća se na novu smjenu, kao i njegove kolege koji obilaze mnoga sela raznoseći tople obroke ovdašnjim mještanima i pomažući u sanaciji posljedica potresa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...