S Bidenove inauguracije maknuto 12 vojnika, dvojica zbog komentara

Dvanaest pripadnika Nacionalne garde udaljeno je iz sigurnosnih postrojbi za svečanu inauguraciju Joea Bidena, naveo je Pentagon.

Od 12 vojnika koji su udaljeni, za dvojicu je to odlučeno zbog “neprimjerenih komentara ili tekstova”, rekao je novinarima zapovjednik Nacionalne garde, general Daniel Hokanson i odbio precizirati o kakvim se komentarima radilo.

Vlasti se boje infiltracije ekstremista u snage zadužene za sigurnost tijekom svečane prisege novog američkog predsjednika u srijedu.

Dvojica vojnika čiji su komentari ocijenjeni neprimjerenima, nalazili su se već u Washingtonu kada su njihovi komentari prijavljeni zapovjedništvu Nacionalne garde, jednog je prijavio nadležni, a dugog anonimni izvor, precizirao je general Hokanson i oni su poslani kući.

“Za 10 ostalih vojnika udaljenih od sigurnosnih snaga, odluka nema veze s događajima kod Kapitola ni zabrinutošću zbog ekstremizma”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane, Jonathan Hoffman.

25.000 vojnika štiti “crvenu zonu”

FBI je objavio u ponedjeljak da provjerava pripadnike sigurnosnih snaga putem baze podataka i popisa praćenja kao i sudjelovanja u prethodnim istragama.

“Želimo biti sigurni da imamo prave ljude u krugu koji će štititi predsjednika i potpredsjednicu”, objasnio je general William Walker, šef Nacionalne garde u Washingtonu.

Već su raspoređene tisuće vojnika Nacionalne garde i u srijedu će ih biti 25.000 u glavnom gradu gdje će štititi veliku “crvenu zonu” od Kapitola, mjesta prisege Joea Bidena i Kamale Harris, do Bijele kuće.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...