STOŽER Uvedene nove mjere na granicama, Capak: “Točan broj umrlih znat ćemo uskoro”

Tijekom konferencije za medije Nacionalnog stožera ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da imamo pad u prva tri dana u ovom tjednu u odnosu na isto razdoblje prošlog tjedna i on iznosi 36 posto. Najbolju incidenciju ima Dubrovačko-neretvanska županija, a najlošiju Međimurska županija. Na 11. smo mjestu među zemljama EU-a. Sada smo u donjoj polovici ljestvici, a po stopi smrtnosti smo na 20. mjestu.

''Do danas su cijepljene 34.553 osobe u Hrvatskoj. U Sisačko-moslavačkoj 3373 osobe'', izvijestio je Capak.

Broj hospitaliziranih pao ispod 2000

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da raduje svaka promjena na bolje u izazovnim vremenima. ''Danas prvi put nakon 22. studenog pao broj hospitaliziranih ispod 2 tisuće, broj preminulih je i dalje velik, ali manji nego proteklih dana'', ocijenio je Beroš. Upozorio je da ne smijemo misliti da je ovo kraj epidemije, ali da se može zaključiti da mjere daju rezultate. ''Opreza nikad dosta'', zaključio je. Za Arenu Zagreb u kojoj je trenutačno 12 pacijenata rekao je da vole biti pripravni i korak ispred, pa sad neće brzati u odluci o zatvaranju.

Velika studija o posljedicama bolesti

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ponovno je apelirala na sve teže bolesnike da se na vrijeme jave u bolnicu. Rekla je da je objavljena velika studija o posljedicama bolesti COVID-19 koje su pratili u Wuhanu. 76 posto bolesnika praćenih u 6 mjeseci imali su barem jedan od simptoma koji su imali utjecaj na kvalitetu života i zdravstveno stanje. Češći su simptomi bili kod žena, a najčešće je izražen umor i zamor mišića. Slijede problemi sa spavanjem, a potom psihičke tegobe - depresije, nervoza, napetost i uznemirenost. Promjene su dugo ostale na plućima i izmjena plinova u plućima nije bila kao u zdravih ljudi.

Pratili su razinu antitijela u krvi, a pokazalo da se nakon 6 mjeseci imaju zaštitu, ali da bi neki mogli imati reinfekciju.

Nova odluka o prelasku granice

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da su donijeli novu odluku o prelasku granice za neobvezna putovanja, osobito iz država s novim sojem virusa. Popis država donosit će HZJZ, a ti putnici morat će imati negativan PCR test i dobit će karantenu 14 dana, a može se skratiti na sedam dana u slučaju negativnog PCR testa. To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i JAR.

Capak je rekao da je dosad prijavljeno 86 prijava nuspojava, neke će se odbaciti, a neke će se zabilježiti kao da su posljedica cijepljenja. Tvrdi da su najčešće blage nuspojave, ali da je bilo i ozbiljnih alergijskih reakcija. Za mladu liječnicu iz Bjelovara rekao je da je utvrđeno da se nije radilo o nuspojavama cjepiva. Docjepljivanje je tri tjedna nakon prve doze, a ne smiju se kombinirati dva različita cjepiva. Najavio je da prelazak na drugu fazu cijepljenja ovisi o situaciji po županijama.

Capak je rekao da broj umrlih komuniciraju prema stanju u bolnicama, a za one koji su umrli kod kuće će naknadno korigirati brojke. ''Mortalitetna statistika kasni, ali naravno da ćemo pribrojiti sve koji su umrli od bolesti COVID-19'', rekao je. Dodao je da je do listopada prošle godine 19 ljudi umrlo izvan bolnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...