Vučetić: “Dukić laže, Katolička osnovna škola na Novom Bokanjcu nije kvartovska škola!”

Gradonačelnik Branko Dukić održao je sastanak s predsjednicima MO Novi Bokanjac i Bokanjac zbog zabrinutosti stanovnika oko upisa djece u buduću osnovnu školu koja se gradi na Novom Bokanjcu. Razgovaralo se o nedavnim medijskim napisima na temu upisa djece u osnovnu školu koju gradi Zadarska nadbiskupija. Građani su zabrinuti da se sva zainteresirana djeca neće moći upisati u školu, no Grad će, ističe prvi čovjek Zadra, uložiti sve napore da do toga ne dođe.

Najavio je razgovor s predstavnicima Nadbiskupije i izrazio uvjerenje kako će sva djeca s Bokanjca i gravitirajućih područja naći svoje mjesto u toj školi, ukoliko ga žele.

Povodom ove teme, javnosti se kroz priopćenje obratio Marko Vučetić.

Prenosimo ga u cijelosti:

Laž nikada nije dobra, a pogotovo ako nije dobro osmišljena laž. Primjer laži koja nije dobro osmišljena, laži koja je toliko očita da graniči s glupošću, imamo priliku vidjeti na primjeru izgradnje osnovne škole na Novom Bokanjcu. Jučer je gradonačelnik Grada Zadra, sa suradnicima, održao sastanak s predsjednicima mjesnih odbora Novi Bokanjac i Bokanjac, a povodom medijskim napisa kako nema nikakvih jamstva da će djeca Novog Bokanjca i Bokanjca biti upisana u buduću osnovnu školu koja se ubrzano gradi na Novom Bokanjcu. Normalno da nema jamstva i da ih ne može biti. Jamstva su nestala kada se Grad Zadar povukao iz partnerskog odnosa sa Zadarskom nadbiskupijom i, samim time, odustao od izgradnje gradske škola. Ova škola je katolička osnovna škola, a ne gradska! Ona nije namijenjena samo djeci Novog Bokanjca i Bokanjca, nego djeci čitave Zadarske nadbiskupije. Tome katoličke škole, naprosto, služe.  Javno sam već upozorio na ovaj problem. Nisam protivnik katoličkih škola, ali jednostavno znam razlikovati katoličku školu od javne škole. Upravo zbog toga sam upozorio javnost da je, prepuštajući Zadarskoj nadbiskupiji vlasnička prava nad ovom školom, gradonačelnik Dukić izdao interese Grada Zadra i djece Novog Bokanjca i Bokanjca. Nadbiskup zadarski je štitio interese Zadarske nadbiskupije. Do sada.

Jučerašnji sastanak je sastanak laži. Gradonačelnik i njegovi suradnici su lagali roditeljima i javnosti, a sada pozivaju i Zadarskog nadbiskupa da laže, i to u Dukićevu korist. Katolička osnovna škola na Novom Bokanjcu nije kvartovska škola, ona je, ponavljam, škola namijenjena djeci koja žive na području Zadarske nadbiskupije. Gradonačelnik Dukić jučer je obećao da će razgovarati sa zadarskim nadbiskupom kako bi se u ovu školu mogla upisati sva zainteresirana djeca koja žive na Novom Bokanjcu i Bokanjcu. Gradonačelnik Dukić je, odustajući od toga da ova škola bude gradska škola, izdao interes Grada Zadra i djece Bokanjca i Novog Bokanjca, a sada traži da zadarski nadbiskup, pretvarajući katoličku školu u kvartovsku školu, izda interese djece Zadarske nadbiskupije. Ako to nadbiskup Puljić napravi, onda imamo gradonačelnika koji izdaje interese grada i nadbiskupa koji izdaje interese nadbiskupije. Postavlja se pitanje, zbog čega bi oni to napravili? Pa zbog interesa koji su iznad interesa grada i interesa nadbiskupije. Tada ćemo, uz gradonačelnika koji ne vodi računa o gradu, jer ga izdaje, imati nadbiskupa koji ne vodi računa o nadbiskupiji, jer je izdaje.

Na kraju, upućujem jedno pitanje s nadom da će pronaći prikladno mjesto u kognitivno-logičkom kategorijalnom aparatu Jose Nekića: kako ćete, u slučaju da se djeca koja žive na Novom Bokanjcu i Bokanjcu, uistinu upišu u novu katoličku osnovnu školu, zbrinuti višak nastavnika u Osnovnoj školi Bartula Kašića? Naime, u tom slučaju će Osnovna škola Bartula Kašića ostati bez mnogih učenika, a mnogi nastavnici ove škole bez posla. Hoćete li zamoliti zadarskog nadbiskupa da u katoličku školu zaposli  nastavnike koji su ostali bez posla? Ako zadarski nadbiskup i to napravi, zašto mu je bilo sporno partnerstvo s Gradom kada sve dogovaraju partnerski?  Onda je njihov problem zapravo samo logički. Kako bilo, mi stojimo pred sljedećim pitanjem: kome gradonačelnik govori laži i hoće li ih govoriti sam ili će mu se pridružiti i zadarski nadbiskup?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...