Benkovački SDP: “Za obnovu gradske jezgre potrošeno je 6 milijuna kuna više. Jesu li takuini građana zamijenili EU fondove?”

Iz GO SDP-a Benkovac uputili su priopćenje za medije u kojem upozoravaju na razliku potrošenih novaca prilikom uređenja gradske jezgre:

“Jučer se aktualno vodstvo grada na čelu s gradonačelnikom pohvalilo projektom uređenja stare gradske jezgre. Svatko dobronamjeran, a mi to apsolutno jesmo, pozdravit će namjeru da se grad uredi, stvori ljepše okruženje a samim time i podigne osjećaj kvalitete života žitelja našeg grada. Uvažavajući sve navedeno dijelimo zadovoljstvo ljepšim i uređenijim gradom i uvijek ćemo pozdraviti sve što ide u korist boljeg života žitelja Benkovca i benkovačkog kraja.

Međutim kad se spominjemo brige o kvaliteti života naših sugrađana to podrazumijeva i da im transparentno objasnimo na što se potrošila svaka kuna iz gradskog proračuna jer gradski proračun je naš proračun sastavljen od kuna svih nas poreznih obveznika.

Stoga ne možemo i ne smijemo preskočiti pitanja transparentnosti financiranja svakog projekta pa tako i ovog navedenog.

Naime, u ožujku 2019., uz prisustvo predsjednika Vlade Plenkovića, potpisan je ugovor za projekt “Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca”. Potpisali su ga Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Sve je nadgledao premijer Plenković. Pri samom potpisivanju, pred svim nazočnim medijima, obrazloženo je da ukupna vrijednost projekta iznosi 11,9 milijuna kuna, od čega 10,1 milijun kuna je iz EU fonda za regionalni razvoj, što znači da je 85 posto bespovratnih sredstava iz EU, a 15 posto financira Grad Benkovac. Istaknuto je i kako su u Vladi odlučili da će ministarstvo, kroz Fond za sufinanciranje EU projekata, sufinancirati još 12 posto pa će na Gradu biti samo tri posto od ukupne vrijednosti projekta, a riječ je o gradovima koji su na ratom pogođenim područjima, među kojima su: Vukovar, Beli Manastir s općinom Darda, Petrinja, Benkovac i Knin.

Dakle iz navedenog se jasno nameće nekoliko pitanja:

– Kako smo došli od ugovorenog i potpisanog projekta u iznosu od 11,9 mil. kuna do potrošenih 16,3 mil. kuna? Nadamo se da (opet) nije riječ a aneksima aneksa ugovora što je, nažalost, stalna praksa vladajućih u Zadarskoj županiji.

– Kako smo došli od obećanih 3% participacije Grada Benkovca do vrtoglavog povećanja izdatka iz gradskog proračuna za čak 6.000.000 kuna više od predviđenih i obećanih pri potpisivanju ugovora s Vladom RH. Dakle oko 6.000.000 naših kuna je potrošeno više od predviđenog i to gradonačelniče morate dobro objasniti svima nama koji taj proračun i punimo.

Nije nam namjera prozivati ni optuživati nikoga, ali gradonačelnik mora biti transparentan i objasniti zašto i kako je svaka od tih naknadno uvećanih 6.000.000 kuna potrošena, i kako je uopće došlo do toga da je toliko milijuna kuna više od predviđenog potrošeno?

Također ga pitamo je li mu možda Vlada RH okrenula leđa i, nakon što su prošli izbori i kampanja, zaboravila na sufinanciranje dodatnih i obećanih 12%?”

U iščekivanju transparentnih odgovora,

GO SDP Benkovac

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...