Dosta im je prepucavanja Srba i Hrvata: IMDB ukinuo ocjenjivanje srpskog kandidata za Oscara

Film Predraga Antonijevića “Dara iz Jasenovca”, srpski kandidat za američke filmske nagrade Oscar i Zlatni globus, trenutno nije moguće ocjenjivati na filmskoj platformi IMDB.

Premda film još nije ni prikazan, izazvao je veliko nadmetanja Srba i Hrvata u davanju najviših i najnižih ocjena ovom filmskom ostvarenju, piše Aljazeera, pa je IMDB oklonio mogućnost ocjenjivanja filma.

Snimljen za englesko govorno područje film gledateljima obećava da će vidjeti strahote rata kroz oči djevojčice. Ističe se da je film baziran na istinitim događajima i da tematizira ubojstva Srba, Židova i Roma.

Film upitnih namjera

Međutim, i sama najava filma izazvala je oštre reakcije već i prije same premijere, a američki časopis Variety objavio je kritiku filma pod naslovom ‘Film o holokaustu sa upitnim namjerama’, gdje se između ostalog kaže da je srpski kandidat za Oskara ‘tanko prerušena propaganda, koja cinično koristi holokaust da progura nativističku agendu’.

‘Tvorci ‘Dare iz Jasenovca’ naglašavaju da je scenarij napisan po iskazima svjedoka, koristeći taj otrcani slogan da izbjegnu bilo kakve kritike: to se dogodilo i nama se nema što prigovoriti. Problemi su međutim dvostruki: njegov neskriveni antihrvatski i antikatolički naboj suviše je očito dizajniran kao oružje u sadašnjim sukobima Srba i njihovih susjeda, a uživanje u vizualizaciji sadizma, kontrastirano s djetinjom nevinosti, gura u stranu bilo kakvo razmišljanje o opasnostima nacionalizma, ubilačkog rasizma i genocida i nadomješta ga jeftinom sentimentalnošću’, zapisao je, među ostalim, Jay Weissberg u Varietyju.

Antonijević je odbacio kritike na račun svog filma, optužujući da se na taj način pokušalo film diskvalificirati iz utrke za Oscara. Tvrdi da se lažima pokušava zaustaviti istina o genocidu nad Srbima, Židovima i Romima koji su počinile ustaša tijekom Drugog svjetskog rata.

‘Jedna od rijetkih osoba koja je gledala film je Stefan Radojković, povjesničar koji zasigurno zna nešto o Jasenovcu, iako ne znamo koliko je stručan za filmsku umjetnost, i tu prvi put čujemo da je film loš, doduše bez detalja’, komentirao je na svom Twitteru bosanskohercegovački bloger i aktivist Vladan Đukanović, koji živi u Beogradu.

Prvi isječak iz filma ‘Dara iz Jasenovca’ službeno je objavljen 12. siječnja, što je označilo uvertiru u američku distribuciju filma koja počinje 5. veljače. Time je najavljena i premijera filma u Beogradu, koja je simbolično zakazana za 22. travnja, datum kojim se obilježava 76 godina od proboja posljednjih zarobljenika iz logora Jasenovac. Nakon beogradske premijere, film će biti u kinima širom Srbije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...