Mađarska ponovno produžila izvanredno stanje. Oporba: “Orban zloupotrebljava ovlasti za širenje korupcije”

Mađarski parlament u ponedjeljak je odobrio produljenje izvanrednog stanja za još 90 dana zbog pandemije koronavirusa i u tom razdoblju vlasti mogu donositi mjere poput policijskog sata.

Na glasanju u ponedjeljak navečer, 133 parlamentarca desne većine glasalo je ‘za’, a 55 zastupnika protiv produljenja, prenosi njemačka agencija dpa.  To je drugi put da je vlada premijera Viktora Orbana produljila izvanredno stanje, nakon što je prvo proglašeno u studenom na 15 dana. Tada je za to glasala i oporba.

Oni koji su se usprotivili produljenju u ponedjeljak tvrde da Orban zloupotrebljava dobivene ovlasti, dopušta širenje korupcije i dokida neovisnost sveučilišta. Izvanredno stanje dopušta vlastima da zatvaraju restorane i kulturne institucije te da na snazi bude policijski sat od 20 sati navečer do 5 sati ujutro.

Situacija s koronavirusom u Mađarskoj se nedavno pogoršala. Vlasti su u ponedjeljak izvijestile o 2623 novih slučajeva zaraze, što je gotovo dvostruko više od broja prošlog tjedna.  U ponedjeljak je bilo hospitalizirano 4,5 tisuća ljudi, 606 više nego prošli tjedan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...