Najstarija osoba u Europi preboljela covid i proslavila 117. rođendan

Najstarija osoba u Europi, francuska časna sestra Andre, u četvrtak je proslavila 117. rođendan, uz tortu i molitvu nakon što je prije samo nekoliko tjedana dobila bitku protiv koronavirusa.

Sestra Andre, koja je preživjela španjolsku gripe prije više od stoljeća, rekla je da joj je ovaj dan donio neizmjernu radost.

“Susrela sam se sa svima koje volim i zahvalila Bogu što mi ih je dao”, rekla je Lucile Randon, koja je uzela ime Andre kada se pridružila katoličkom redu sestara milosrdnica 1944.

Nakon mise u privatnoj kapelici njezina staračkog doma, sestra Andre spokojno je sjedila u svojim kolicima, snažno stisnutih ruku, dok je primala blagoslov tulonskog biskupa.

Zbog mjera protiv širenja koronavirusa, obitelj nije mogla doći u posjet slijepoj, ali veseloj časnoj sestri. Ured predsjednika Emmanuela Macrona bio je među onima koji su je nazvali i poželjeli slavljenici sve najbolje.

Rođena 11. veljače 1904., sestra je svjedočila dvjema globalnim pandemijama. Bila je mlada djevojka kad je izbila španjolska gripa, kojom se zarazila trećina svjetskog stanovništva između 1918. i 1920. Njezin brat je umro kao jedan od 50 milijuna žrtava te pandemije, no ona je uspjela izbjeći zarazu.

16. siječnja sestri Andre je dijagnosticiran koronavirus, no nije imala simptome.

“Ne, nisam se bojala jer se ne bojim umrijeti. Sretna sam što sam među vama, no željela bih biti negdje drugdje – pridružiti se svome bratu, svome djedu i baki”, rekla je televiziji BFM ranije ovaj tjedan.

Sestra Andre druga je najstarija osoba na svijetu, prema Gerontološkoj istraživačkoj grupi. Najstarija je Japanka Kane Tanaka, koja ima 118 godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...