Stalno jedete banane? Stručnjaci imaju vrlo važnu poruku za vas, ako je tako…

Dok su banane poznate po tome da tijelu pružaju puno zdravstvenih dobrobiti, posebno su odličan izvor kalija, ali postoji i još jedna posljedica konzumacije ovog voća – banane nude organizmu jednu posebnu molekulu koja može pospješiti probavu i  ostaviti vas sitima, a radi se o otpornom škrobu.

Radi se o novom, popularnom članu društva koje se zove ugljikohidratni blok. Nakon obroka on će utjecati na snižavanje razina šećera u krvi, nahranit će crijeva dobrim bakterijama, a pomaže mršavljenju tako što usporava probavu i ostavlja nas dugo sitima. Radi se o ugljikohidratu koji se ne razgrađuje potpuno u organizmu, a neka su istraživanja pokazala kako radi manjka apsorpcije, namirnice koje su bogate otpornim škrobom pružaju i duplo manje kalorija od ostalih namirnica koje sadrže obični škrob. Otporan škrob se ustvari ponaša više kao vlakna nego ugljikohidrat.

Otporni škrob se dakle ne probavlja i prolazi kroz probavni trak nepromijenjen i tamo se ponaša kao probiotik i topiva vlakna, pojasnila je Kate Gerweck, nutricionistica, te dodala kako se otporni škrob iz banana promatra kako bi se pobliže shvatio utjecaj na zdravlje crijeva, a do danas se zna da će uvelike poboljšati kvalitetu stolice, spriječiti bolove te ubrzati rad crijeva, i samim time smanjiti upotrebu lijekova. U većini će slučajeve otporni škrob nastati kada namirnicu kuhamo pa hladimo, tako na primjer kuhani krumpir ne sadrži otporni škrob, ali kada se ohladi stvar se mijenja. No banane ne treba ni kuhati ni hladiti kako bi ga pružile organizmu.

I po tome su banane posebne – treba ih jesti što zelenije kako bi unijeli u organizam više otpornog škroba,  a što je zrelija to se manje otpornog škroba u njoj nalazi, ali će njega zamijeniti šećer. Kako zelene banane ostavljaju u ustima jedan specifičan okus, koji nije svima drag, možete ih dodati napicima ili zobenoj kaši.

Tri su do danas dokazana procesa u tijelu na koje utječe ova vrsta škroba. Prvi je kontrola razine šećera u krvi, a smatraju znanstvenici kako se radi o jednom od najviše zanemarenih sastojaka kada je u pitanju prehrana koja će utjecati na kontrolu šećera u krvi. Kako se ugljikohidrati u otpornom škrobu neće probaviti, nikada neće niti stići do krvi i tako utjecati na povišenje razine šećera u krvi. Ako imate dijabetes, dodajte ovu magičnu molekulu u svoju prehranu.

Drugo područje kojim se istraživanje bavilo je o tome kako utječe na mikrobiotu gdje živi otprilike 4 trilijuna bakterija i koje diktiraju većinu posla metabolizma, poput gubitka kilograma, signala gladi i želje za određenim namirnicama. Najbolji način za održavanje zdravlja mikrobiote je konzumacija namirnica koje će povećati broj dobrih bakterija u crijevima, poput probiotika, a i namirnica koje sadrže otporni škrob.

Treće područje se bavi pitanjem na koji to način otporni škrob pomaže zdravlju kontrolirajući apetiti kao i sve namirnice koje nas duge drže sitima, piše Ordinacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...