Modrićeve riječi bude emocije: “Moj prvotni plan, prije pandemije, bio je da odradim Europsko prvenstvo pa da onda sjednem i razmislim”

Fenomen Modrićevih rekordnih 135 nastupa za Hrvatsku može se u kontekstu reprezentacije promatrati iz dva aspekta, pozitivnoga i negativnoga: naime, zadivljujuće je to što nogometaš od 35 i pol godina s toliko strasti, požrtvovnosti i zanosa igra za reprezentaciju, a istodobno nimalo ohrabrujuće je to što su nogometaška klasa i energija tog poletnoga veterana još uvijek za tri koplja iznad svih svojih suigrača.

Za usporedbu, neki od najvećih hrvatskih veznih nogometaša u povijesti nisu ni izbliza u reprezentaciji trajali koliko i Luka. Aljoša Asanović otišao je s 34 i pol godine, Robert Prosinečki umirovio se s 33 godine i 4 mjeseca, Ivan Rakitić s 31 godinom i sedam mjeseci, Zvone Boban već s 31 godinom i mjesec dana, a Niko Kranjčar s 29 godina i dva mjeseca. Samo Rakitić iz toga biranoga društva prešišao je brojku od sto nastupa za Hrvatsku (106).

Znam tko me može dostići

A Luka se ne da, ni s 35 i pol, ni sa 135 nastupa. Ni tri Eura, ni tri Svjetska prvenstva nisu mu dosta. Kao da prkosi biologiji, pa i suigračima, beskompromisno, svjestan svoje postojane snage, okupirajući poziciju ideologa i motora momčadi, tražeći među njima svoga nasljednika. I kao da se Luka pritom natječe s vršnjakom i prijateljem Cristianom Ronaldom tko će dulje trajati. Obojica su rođena 1985. godine, CR7 u veljači, Luka u rujnu, obojica su svoje vrhunce u reprezentaciji već doživjeli, i još uvijek im nije dosta. I iznova pronalaze motivaciju. Obojica su fenomeni modernoga svjetskoga vrhunskoga nogometa, budući da – zapanjujuće lucidno i moćno – na istoj razini traju već desetljeće i pol, a još ime se ne nazire kraj.

Luka je u svome obraćanju iz Opatije, u povodu 135. nastupa, provukao kako među suigračima u reprezentaciji vidi igrača koji ga može dostići po broju nastupa, ali ga nije želio imenovati. Možemo samo nagađati da je riječ u Mateu Kovačiću, koji u ovom trenutku s nepunih 27 godina ima 65 nastupa. Luka je uoči svog 27. rođendana imao 59 nastupa.

– U Rijeci sam obilježavao i svoj stoti nastup za reprezentaciju, protiv Finske, ali to nažalost nije dobro završilo. U Rijeci mi je opet bio jubilej i bilo je jako važno doći do pobjede. Sama atmosfera u povodu mog nastupa tada je bila mnogo, mnogo bolja – kazao je Luka i osvrnuo se na utakmicu s Cipranima.

– Nismo odigrali bajno protiv Cipra, to mi i sami znamo. Početak je kvalifikacija i ne igramo kako želimo i kako možemo, ali dugo je do kraja. Uvjeren sam da ćemo biti mnogo bolji jer imamo kvalitetu, samo moramo se malo više opustiti i uživati. Svaki put kroz kvalifikacije imamo teških trenutaka, valjda tako mora biti s nama. No, uvijek smo nakon toga izlazili jači i prikazivali smo dobre igre. Pogledajte ostale rezultate, nikome nije lagano. Mislim da ne treba govoriti da je ovo katastrofa.

Modrić se večer ranije na večeri s reprezentativcima rasplakao kada su muputem videozapisa na rekordu čestitali bivši reprezentativci koji su skupili sto ili više nastupa – Srna, Šimunić, Olić, Šimić, Ćorluka, Pletikosa i Rakitić.

– Uživam u onome što radim. Nije floskula, igranje za svoju reprezentaciju ponos je i čast, pogotovo kada si kapetan. To je ljubav prema hrvatskom dresu, iz nje proizlazi moja energija. Rijeko pokazujem emocije, ali one sinoćnje su dosta rekle o ljubavi s kojom dolazim u reprezentaciju – kazao je Modrić.

Do kada će Luka Modrić ostati u reprezentaciji, kakav si je plan postavio?

– Moj prvotni plan, prije pandemije, bio je da odradim Europsko prvenstvo pa da onda sjednem i razmislim. Opet, kad vidim s koliko gušta i dalje dolazim u reprezentaciju, mislim da još mogu puno dati i da mogu pomoći ovim mlađim dečkima da stasaju i da shvate što znači igrati za Hrvatsku. Dok se budem osjećao dobro, dok budem osjetio da sam potreban i da me Hrvatska treba, nema razloga da ne budem tu – kazao je Modrić.

Hoće li dostići Ladića?

Pogled prema sutrašnjoj utakmici s Maltom u Rijeci (20.45)?

– Nema danas reprezentacija koje možeš lako dobiti. Nezgodna je to utakmica jer nismo najbolje krenuli u kvalifikacijama, ali sad imamo priliku odigrati pravu mušku utakmicu. Nemojmo se zavaravati da će biti lagano, vidjeli smo kako su igrali u Slovačkoj (2:2, nap. a.). Mora ih se shvatiti ozbiljno – zaključio je Modrić, koji će teško dostići rekord Dražena Ladića i postati najstariji igrač koji je ikada nastupio za vatrene.

Ladić je posljednji nastup upisao s 37 godina i 4 mjeseca, drugi najstariji bio je Niko Kovač (36/11), zatim slijede Goran Jurić (36/8), Ivica Olić (36/0), Tonči Gabrić i Joe Šimunić (35/9), a Luka Modrić je sedmi (35/6), piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...