Sabljar Dračevac: “90 posto žena s rakom dojke može se izliječiti ako se bolest otkrije u ranoj fazi. Smrtnost nam je pala s 990 na 853”

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac pozvala je žene da se odazovu na redovite preglede ranog otkrivanja raka dojke.

Učinila je to povodom Dana narcisa koji se ove godine obilježava 27. ožujka.

„Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće“, navodi predsjednica Odbora za zdravstvo.

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi, zato je cilj Dana narcisa ukazati na važnost odaziva na redovite preglede koji mogu spasiti život, istaknula je.

Pozivajući se na najnoviju statistiku, Sabljar-Dračevac navodi kako Hrvatska bilježi blagi pad smrtnosti od te opake bolesti s 990 na 853 preminule žene.

„Možda se čini malo, ali taj napredak je velika stvar i rezultat zajedničkoga rada svih udruga koje pomažu oboljelima od raka dojke i stručnjacima. Stoga, trebamo udružiti sve snage i znanja, jer svi imamo isti cilj – pomoći oboljelima i vratiti im nadu u ozdravljenje, kaže Sabljar-Dračevac.

Poručuje i kako svi članovi inicijative „Zastupnici u borbi protiv raka“, kojoj je na čelu, udrugama zahvaljuju na njihovim nastojanjima, a svim oboljelima upućuju poruku nade da ne gube vjeru te da ustraju na putu borbe s rakom dojke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...