Seizmolog o potresima na Jadranu: “Možemo slobodno kazati da će ih biti još. Ne znamo koliko će trajati ni koji je točan uzrok”

Posljednjih dana serija potresa pogodila je područje Jadrana, od kojih je najsnažniji bio onaj subotnji magnitude 5,5 stupnja prema Richteru. Podrhtavanje se osjetilo na otocima, priobalju, ali i u Italiji. I jučer je zabilježen jedan, nešto slabiji od 4,2 stupnja.

– Posljednjih dana bilježimo pojačanu seizmičku aktivnost na području srednjeg Jadrana, preciznije oko otoka Palagruže. Zabilježeni su desetci potresa od kojih su neki magnitudama bili izraženiji pa su se osjetili i u priobalnim gradovima – kazao je seizmolog Krešimir Kuk za Večernji list te dodao: – S obzirom na to da serija potresa još traje s izrazitom aktivnošću, možemo slobodno kazati da će ih biti još. Naravno, ne znamo koliko će ih još biti i koliko će trajati.

Pojasnio je kako se još ne zna dovoljno da bi se mogao odrediti točan uzrok potresa u Jadranu.

– Ne možemo za svako područje kazati da se radi točno o tom rasjedu ili tom sklopu rasjeda. No, poznato je kako je šire područje Palagruže seizmički aktivno. Pa smo i prije nekoliko godina tamo imali jaču seriju potresa. A poznato je i kako je 1988. godine zabilježena velika serija potresa, njih više od 200 na tom području srednjeg Jadrana. Dodaje kako nije realno očekivati da bi potresi mogli izazvati jači tsunami u Jadranu.

– Kad su se i događali, bili su vrlo malih amplituda. Dakle, veću ugrozu ne bi mogli izazvati. Jugo, recimo, izazove mnogo veće valove.

Zašto se razlikuje doživljaj potresa na kopnu i moru?

– Mnogo više energije se potroši u moru od mjesta nastanka potresa do mjesta gdje ga doživljavamo pa su i efekti slabiji. Budući da je riječ o nenaseljenom području ispod morske površine, jednostavno manje energije dospije do mjesta gdje ga ljudi osjećaju pa ga slabije dožive. Ovi potresi imali bi znatno drukčije efekte da su se dogodili u naseljenom području. I ovaj glavni potres u Jadranu bio je snažan (5,5 stupnja) te ga možemo usporediti s onim petrinjskim.

Koliko iznose procjene, prema poznatim podacima, o jačini potresa u Jadranu?

– U južnom priobalju, dakle u cijeloj južnoj Hrvatskoj najsnažniji potresi mogli bi biti magnitude 7 stupnjeva prema Richteru pa i nešto više od toga. Povijesno gledano, poznati snažni potresi koji su pogađali to područje jesu onaj iz 1667. kada je razrušen Dubrovnik pa 1976. u crnogorskom primorju te 1996. u Stonu – zaključio je Krešimir Kuk.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...