Vučetić o izbornoj krađi na Viru: “Ljude koji ne žive ovdje fiktivno prijavljuju kako bi dobili glasače”

“Vir bez podjela” održao je danas novinsku konferenciju na temu izborne krađe na Viru.

Razloga za sazivanje današnje novinske konferencije je više, no kako se bliže lokalni izbori, dužni smo ukazati na dosadašnje radnje, ali i na aktualne aktivnosti načelnika Kristijana Kapovića koje bi mogle utjecati na rezultat glasovanja. Sve to uz pasivnost, prešutno odobravanje institucija u kojima se prečesto prave da ne čuju, ne vide i ne razumiju. Ilustracije radi, zaposlenicima u tvrtkama koje su u vlasništvu Općine, a koji sada imaju prebivalište izvan Vira, naloženo je da fiktivno prijave boravište na Viru kako bi mogli glasovati na sljedećim izborima. Mnogima od njih je sugerirano da se prijave kod svojih kolega na Viru. Ovo se ne događa prvi put, to je uobičajena praksa gomilanja fiktivnih birača koji s Virom nemaju nikakve veze, ali njihovi glasovi u bitnom mijenjaju rezultat izbora ignorirajući stvarnu volju birača, kazuju.

Tvrde kako su više puta svjedočili kako policija postupa na Viru primjenjujući dvostruka mjerila, dijeleći ljude na „naše i njihove“.

Primjera radi, kada je Pu zadarska zaprimila lažnu prijavu mojih političkih protivnika prema kojoj navodno posjedujem ilegalno oružje, krenula je okrutna cjelodnevna premetačina obiteljske kuće. Na kraju su pronašli pištolj, ali onaj plastični kojim se igra moje dijete.  Očekujemo da policija ovaj put bude jednako vrijedna i pod sloganom „Sigurnost i povjerenje“, a sve sukladno zakonu koji ih na to obavezuje, provjere fiktivne stanovnike otoka Vira kao i fiktivne pružatelje tzv. „izbornog boravišta“, priča Frane Vučetić.

Poznato je, ističu u udruzi, da pred svake izbore kreću kojekakvi radovi, na teren izlazi teška mehanizacija. Prema saznanjima s terena, poduzetnici koji ostvaruju “extra” profit na Viru već su prijavili svoje radnike da stanuju na otoku.

Ovakvo brutalno-primitivno utjecanje na izbore na domicilno stanovništvo, posljedica je nerada, ignoriranja, prešutnog odobravanja, sprege pravosuđa, policije i politike. O tome smo govorili na prethodnoj novinskoj konferenciji na kojoj sam posebno istaknuo da sam spreman odgovarati na sudu ukoliko se netko od sudionika nakaradne sprege pravosuđa, policije i politike javi i eventualno me demantira. Kako se to nije dogodilo, sasvim je jasno da su i oni sami svjesni sprege o kojoj stalno govorimo.

Napominju kako su u svim susjednim zemljama Balkana, glasačke kutije prozirne, a samo kod nas su kartonske.

Ovo govorimo iz razloga što već prilikom otvaranja birališta neke od njih nisu bile prazne. O brojanju glasačkih listića nakon izbora kao i o nevažećim listićima, suvišno je govoriti, jer materijale nitko ne da obzirom je sastav biračkih odbora i povjerenstava ponegdje obiteljski biznis. Temeljem navedenog, a činjenice govore same za sebe, zaključujemo da kao narod još nismo intelektualno dorasli elektronskom glasovanju. Stoga tražimo da se barem studentima omogući elektronsko glasovanje da ne gube vrijeme na putovanja za izbore u vrijeme ispitnih rokova. Znamo da ovaj prijedlog u ovom trenutku ide u domenu domoljubne izdaje… Na kraju, posebno ističem i poučak vladajućih oporbi sa dosadašnjih izbora: ne možete vi dobiti toliko glasova koliko mi možemo ukrasti!, kazao je predsjednik Frane Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...