Marušić: “Zašto je vozač Mercedesa tako brutalno prošao kroz znak Stop? Zato što može! Nema straha od posljedica!”

U stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak u mjestu Kožino, smrtno su stradala dva mladića iz Zatona u dobi od 20 i 21 godinu. Krivac za ovu tragediju 18-godišnji je vozač Mercedesa koji je ušao u raskrižje, a da nije stao na znak “Stop”.

Prof.dr.sc. Željko Marušić, prometni stručnjak sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti u svom je prepoznatljivom stilu analizirao ovu nesreću, uz zaključak kako postavljanje radarskih kamera na svim opasnim raskrižjima i dionicama u naseljima treba postati nacionalni prioritet.

Prenosimo njegove riječi:

Sumanuta jurnjava mokrom cestom u naselju, ignoriranje znaka Stop i prolazak kroz raskrižje punom brzinom, korištenje mobitela u vožnji, nevezivanje… Rezultat: crni niz na cestama!

Više nego svi dosadašnji programi sigurnosti cestovnog prometa, bilo kakva edukacija, a pogotovo dodatni tečajevi sigurne vožnje (kad je netko poginuo jer je vozaču manjkalo znanja i/ili iskustva?!), pomogle bi ove tri mjere: povećanje izvjesnosti kažnjavanja, povećanje izvjesnosti kažnjavanja.

Zašto pas liže m… Zato što može! Zašto političari kradu? Zato što mogu! Zašto je 18-godišnji vozač Mercedes-Benza B-klase, tako brutalno, protuzakonito i krajnje neodgovorno prošao kroz znak Stop? Zato što je mogao!

Nesreća u Zadru školski je primjer podijeljene krivnje. Niti jedan se vozač nije se plašio kršiti propise. Dominantni, 80-postotni, krivac je 18-godišnji vozač Mercedes-Benza, ali 21-godišnji vozač Fiat Punta istodobno je teško prekršio članak 51. stavak 1, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jer je neprilagođenom, nesmanjenom, usto izvjesno i prevelikom brzinom ušao u raskrižje. Vjerojatno je prekršio i temeljno brzinsko ograničenje u naselju (članak 54.)

Postavljanje radarskih kamera na svim opasnim raskrižjima i dionicama u naselju treba postati nacionalni prioritet. Time bismo učinkovito stavili pod nadzor prekoračenja brzine, prolaske kroz crveno svjetlo i znak Stop, korištenje mobitela…

I na kraju pravosuđe. Bez korjenite reforme, katarze hrvatskog pravosuđa, sve ostalo dolazi u pitanje. Dokle, god nema izvjesnosti kažnjavanja i straha od posljedica zbog teškog kršenja prometnih propisa i obijesne vožnje, brojit ćemo mrtve i unesrećene na cestama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...