Predstavnik zadarskih iznajmljivača: “Buking je slab. Grčka i Turska su organizirane, a naše turističke zajednice ne rade gotovo ništa!”

Kod prognoze za nastupajuću turističku sezonu dovoljno je upotrijebiti jednu riječ – neizvjesnost.

Zadarska županija u 2020. ostvarila je 30 posto prometa naspram prethodne godine.

S nevjericom pratimo rapidno pogoršanje epidemiološke situacije i uvođenje strožih mjera, pa se s pravom pitamo možemo li računati na turistički promet?

Kako “dišu” vlasnici apartmana, upitali smo Daniela Radetu, predsjednika Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar.

Situacija s bukingom trenutno je još uvijek vrlo slaba. Nažalost brojke zaraženih rastu i to dodatno pogoršava čitavu situaciju. Iznajmljivači su se pomirili činjenicom da od predsezone neće biti ništa. Preostaje nam pratiti kretanja na tržištu i maksimalno prilagođavati kanale prodaje prema državama koje će ovog ljeta putovati, odgovara s ne pretjerano mnogo optimizma.

Ova sezona u mnogočemu će biti teža od lanjske, a sigurnost mora biti najvažniji adut. Hrvatska je osmislila oznaku Safe stay in Croatia koja gostima garantira kako se destinacija, pružatelj smještaja ili prijevoznik pridržavaju nacionalnih i svjetskih standarda zdravstvene i higijenske zaštite.

Mislim da još jedna naljepnica neće značiti ništa u našoj ponudi. Strategija otvaranja prema tržištu trebala bi biti puno konkretnija, kao što je to npr. u Grčkoj i Turskoj. Cjepiva i brzi testovi moraju biti dostupni i besplatni svakom tko ulazi i izlazi u Hrvatsku, u protivnom, druge destinacije postat će nam ozbiljna konkurencija samo zbog bolje organizacije. S druge strane, iznajmljivači su tu samo da provode epidemiološke mjere u svojim kapacitetima. Na njih se nipošto ne može svaliti organizacijski dio. To je posao Ministarstva, a aktivno bi se trebale uključiti i turističke zajednice koje po tom pitanju rade slabo, gotovo ništa!, smatra Radeta.

Kašnjenje s procjepljivanjem i pojava novih sojeva dodatno komplicira stvari. S obzirom na njihov direktan kontakt s velikim brojem ljudi, Ministarstvo turizma zatražilo je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da djelatnici u turizmu budu na listi prioriteta za cijepljenje.

Osobno smatram kako bi se svi djelatnici u turizmu trebali cijepiti čim prije, s obzirom na to da su izloženi brojnim kontaktima tijekom čitave sezone. Ne vidim problem da i iznajmljivači budu uključeni, dapače, to bi definitivno bio jedan od boljih strateških poteza u pripremi za turističku sezonu. Neke države već odavno rade na tome!, zaključuje Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...