Budućnost Zadra ovisi o Ričardu: “Vjerojatno nije računao na ovoliku podršku. Morat će se izjasniti”

Na lokalnim izborima u Zadru održanim u nedjelju pobijedio je HDZ, no ne s onolikom prednosti kao na prijašnjim izborima. Njihov kandidat za gradonačelnika Branko Dukić osvojio je 9683 glasova, odnosno 38,47 posto. S njim će u drugi krug Marko Vučetić (SDP) koji je osvojio 6624 glasa, odnosno 26.32 posto.

Najveće iznenađenje izbora u Zadru je pak Enio Meštrović, komičar koji je osvojio 5913 glasova, odnosno 23.49. I za njega se još uvijek ne zna je li mu ovo eksperiment ili ozbiljni pokušaj u politici. Upravo o Meštroviću ovisit će budućnost zadarske politike jer njegova lista za gradsko vijeće osvojila je 7 mandata. Prva je lista HDZ-a s 11 mandata, a druga je SDP-ova s 8.

Politički analitičar Sven Marcelić rekao je za N1 kako ga rezultat nije iznenadio u smislu da je očekivao slabiji rezultat HDZ-a, ali iznenadio ga je Meštrović.

“Računalo se na njegov dobar rezultat, ali ne u ovoj mjeri, ne tako visoka potpora građana. Što se tiče HDZ-a, očito je došlo i do zamora materijala. HDZ je dosad rutinski uzimao Zadar u prvom krugu ili jako lako u drugom krugu. Sada je HDZ izgubio 3000 glasova u odnosu na prošli ciklus”, rekao je Marcelić te dodao:

“Ono što je sada neugodno za Meštrovića je to da nije vjerojatno računao na ovakvu podršku i morat će se izjasniti se. Lako je bit komičar kad ste marginalna figura, no sada, kada će o njemu ovisit politička konstelacija u Zadru, hoće li biti za HDZ ili oporbu, bit će pod pritiscima. HDZ je sa standardnih 50 posto pao na 38 posto, jasno je da u Zadru postoji energija koja ide prema promjeni. Očekujem neizvjesnu kampanju u iduća dva tjedna, HDZ nije siguran, nije ni svoj bazen motivirao za izlazak i mislim da će nas čekati tijesan drugi krug.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...