Hotelijeri: “Rezervacije se približavaju brojkama iz 2019., na ljeto očekujemo velike gužve”

S popuštanjem mjera, rastu optimizam i želja za putovanjima, što se odmah vidi na rezervacijama.

Hotelijeri su pred početak lipnja optimističniji nego prije nekoliko tjedana, jer su epidemiološka situacija i stanje rezervacija i prodaje bolji nego lani, a veći broj dolazaka turista očekuju od ovog vikenda i idući tjedan oko Tijelova, koje će označiti početak prave sezone.

“Epidemiološka situacija se popravlja, definiran je okvir režima prelaska granica i radi se na bilateralnim dogovorima, a raste i procijepljenost. S popuštanjem mjera, rastu optimizam i želja za putovanjima, što se odmah vidi na rezervacijama. U nekim razdobljima i nekim vrstama smještajnih kapaciteta, prvenstveno kampingu i hotelima viših kategorija, rezervacije se približavaju brojkama iz 2019. godine”, kaže za Hinu direktor UPUHH-a (Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske) Bernard Zenzerović.

Ipak, u lipnju hotelijeri, kako dodaje, još ne očekuju maksimalnu popunjenost, no u srpnju i kolovozu se nadaju pravim turističkim gužvama i da će imati otvorene sve objekte, a uvjereni su i da ove godine mogu ostvariti i vrlo dobru posezonu, za razliku od prošle, kada je bila naprasno prekinuta, što će uvelike ovisiti i o odlukama o režimima putovanja susjednih zemalja, posebice Slovenije i Austrije.

“Turistička potražnja je generalno znatno bolja nego prošle godine, a najveća s naših tradicionalnih tržišta-auto destinacija i za sjevernije jadranske regije. S druge strane, situacija je neizvjesnija na jugu, koji je više vezan uz avio promet koji se sporije oporavlja, no hotelijeri vjeruju da će se i to popraviti s najavljenim avio linijama i popuštanjem ograničenja, posebice za britanske turiste, te da će i na jugu rezultati biti bolji nego lani”, kaže Zenzerović.

Iznosi i da su u potražnji i rezervacijama hotela ‘najaktivnija’ tradicionalna tržišta, poput Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i Češke, a ocjenjuje da se ‘jako dobro drže’ i rezervacije domaćih turista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...