Liburnija dobiva 21 novi autobus; Bilaver: “Nabava je vrijedna 50 milijuna kuna”

Potpisan ugovor o nastavku nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i direktor „Liburnije d.o.o.“ Edvina Šimunova potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu novih autobusa za Liburniju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 49.450.937,50 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi iznose 39.560.750,00 kuna.

Iznos bespovratnih sredstava je 33.500.000,00 kuna koji će se financirati iz Kohezijskog fonda, a preostali iznos od 6.060.750,00 kuna financirat će se sredstvima korisnika.

Nakon što smo 2019. uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te uz sredstva iz EU fondova zamijenili trećinu voznog parka nabavkom 25 novih autobusa za gradske i prigradske linije, današnjim potpisom ugovora za financiranje njih još 21 naš grad imat će uskoro najmlađi vozni park u Hrvatskoj. I ovim novim ugovorom nastavljamo provedbu zadarske prometne strategije. A ona nije samo izgradnja i rekonstrukcija cesta. S Tuđmanovom započinjemo projekt uvođenja inteligentnog transportnog sustava, projektom ZOOM prometom upravljamo u realnom vremenu. Još jedna važna komponenta te strategije je upravo suvremeni javni prijevoz. Zato je i današnji ugovor o nabavci novih autobusa veliki korak u cilju razvoja i unaprjeđenja cjelovitog prometa na području našeg grada. Prihvatljiv za okoliš, bolji, brži i efikasniji javni prijevoz dugoročno će doprinijeti i većem korištenju javnog prijevoza od strane stanovnika uz smanjenje korištenja osobnih automobila. Na taj način efikasnije ćemo riješiti i problem prometa u mirovanju, istaknuo je Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra.

Kao župana, veseli me nabava 21 novog autobusa i vjerujem da će kvaliteta prijevoza biti itekako poboljšana, posebno za one građane koji imaju teškoće u kretanju i pri ulasku u autobuse, jer su ovi autobusi prilagođeni za to. Što je najbitnije, smanjit ćemo štetni utjecaj, a kako s ponosom ističemo da želimo biti zelena županija, ovo je korak ka tome, kazao je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Državni tajnik Josip Bilaver naglasio je:

Ovaj ugovor plod je truda i dobre suradnje Ministarstva i Grada Zadra. Nabava ovih autobusa vrijedna je 50 milijuna kuna, a važno je naglasiti kako će oni za Liburniju i Grad Zadar biti potpuno besplatni. Ovaj projekt financira se iz EU programa Konkurentnost i kohezija, 85% sredstava dolazi iz EU fondova, a 15% sredstava iz državnog proračuna. Nećemo stati na ovome, već pripremamo daljnje zajedničke projekte, kao što su nabavka i ugradnja električnih punionica.

Na kraju, na ugovor se osvrnuo i direktor Liburnije Edvin Šimunov.

Nakon uspješno provedenog prethodnog projekta dobili smo pozitivnu ocjenu SAFU-a i time omogućili ponavljanje projekta, odnosno nabavu još 21 autobusa. Nabavom prijašnjih 25 autobusa smanjili smo emisiju štetnih plinova za 1t dnevno, a nabavkom ovih novih to ćemo gotovo udvostručiti.

Liburnija se suočava s problemom zastarjelosti dijela voznog parka, odnosno sa starošću i velikim brojem prijeđenih kilometara dijela autobusa, što dovodi do poteškoća u pružanju usluga javnog prijevoza na području grada Zadra i dijela Zadarske županije, a samim time i nižom kvalitetom usluge javnog gradskog prijevoza.

U postojećem voznom parku koji broji 88 autobusa nalaze se, između ostaloga, 30 vozila starijih od 15 godina koji su na kraju životnog vijeka. Autobusi su nedovoljno prilagođeni potrebama putnika i otežavaju pristup osjetljivim skupinama (invalidi, djeca, starije osobe itd.). Takvo stanje ugrožava redovito pružanje usluge, zahtijeva visoke troškove održavanja i ima negativan utjecaj na okoliš.

Starost spomenutih vozila za posljedicu ima povećanje broja kvarova i troškova održavanja, visoku potrošnju goriva, smanjenje sigurnosti, produljenje intervala kretanja, neadekvatnu razinu komfora i pristupačnosti.

Ovaj projekt „Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.“ ima za cilj osigurati održivu i kvalitetnu uslugu prijevoza građanima nabavom 21 dizel autobusa, od toga 6 gradskih niskopodnih, 12 prigradskih visokopodnih, 1 prigradski visokopodni s podiznom rampom za invalide i 2 prigradska visokopodna autobusa koji zadovoljavaju Euro VI normu ispušnih plinova, a kojima će se zamijeniti dio zastarjelog voznog parka.

Naime, postojeća vozila su zastarjela te su pogonjena EURO II, EURO III i EURO IV motorima, što značajno zagađuje okoliš, dok će nova vozila biti pogonjena motorima koje zadovoljavaju EURO VI normu.

Projekt ima za cilj podizanje i unaprjeđenje javnog prijevoza i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, smanjenje operativnih troškova i jačanje održivosti prijevoza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...