Božinović otkrio koliko se ljudi zarazilo na košarkaškom slavlju: “Brojke su ovdje veće nego u susjednim dalmatinskim županijama”

Potpredsjednik vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je danas na otvorenju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2021. koji je počeo s radom u Policijskoj upravi zadarskoj.

Božinović je obišao Stožer s glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom i njegovim zamjenikom Željkom Pršom.

Otkrio je i da je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj evidentirano 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te koliko se osoba zarazilo na košarkaškom slavlju u Zadru.

-U sinergiji svih nadležnih službi, Ministarstva zdravstva, MUP-a i Ministarstva turizma činimo sve kako bismo zadržali povoljnu epidemiološku situaciju. Međutim, ne treba se zavaravati, virus je još uvijek među nama, poručio je i dodao:

-Nepobitno je utvrđeno da je šest osoba zaraženo na košarkaškom slavlju. Epidemiološki zavod i sve službe trebaju loviti njihove kontakte i gledati kako da se ta brojka zaustavi jer kad pogledate i ove brojeve, koje nisu velike, ipak one pokazuju da je u Zadarskoj županiji više zaraženih nego u susjednim dalmatinskim županijama.

Novinari su ga pitali i o koncertima koji se održavaju bez mjera.

-Čujte, bez mjera se ne bi trebali održavati. Ja ne znam za takve događaje, no ako postoje, postoji odgovornost svih koji su u sustavu civilne zaštite, pogotovo na lokalnim razinama. Ne može nitko očekivati da Nacionalni stožer vodi brigu o svakom događaju koji se organizira, niti je to moguće. Takvi događaji se ne bi trebali održavati, mogli bi se održavati jedino ako se održavaju prema uputama HZJZ-a i odlukama Nacionalnog stožera. Ako se zadrži dobra epidemiološka situacija, mi planiramo otvarati sve više mogućnosti i za tu vrstu događaja cjelokupne event industrije, ali tu će se sigurno voditi računa da ne dolaze oni koji mogu predstavljati potencijalni rizik za širenje zaraze, rekao je.

-Ove brojke nas ne bi trebale uljuljkati, imamo u Europi pojave nekih novih varijanti koje mogu prijeći granice. U Britaniji se brzo širi nova varijanta delta ili indijskog soja, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...