Nijemcima smo ‘pod povećalom’ zbog loših brojki; Kadija, TZ županije: “Ulazimo u srpanj, nadam se da smo izvukli lekciju iz posljedica zabave od prije nekoliko tjedana”

Na naplatu stižu posljedice nepridržavanja epidemioloških mjera.

Iako se u javnom prostiru izbjegava govoriti o temi masovnog okupljanja za finala između Zadra i Splita u borbi za naslov prvaka, ministar Davor Božinović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na jučerašnjoj su konferenciji za medije potvrdili kako visoke brojke novih slučajeva u Zadarskoj županiji možemo povezati s košarkaškom utakmicom na Višnjiku.

Zaraza se uglavnom proširila među mladima, koji čine 70 posto novooboljelih, pa je hospitaliziranih, na sreću, još uvijek relativno malo.

Iako nam se činilo da ćemo proći bez reperkusija, sustigla nas je kazna koja bi se mogla odraziti na ekonomsko stanje županije. Njemačka nas je, naime, u petak stavila na listu epidemiološki rizičnih područja.

Hrvatska je u pandemijskoj 2020. godini ostvarila više od 54 milijuna noćenja, oko 50 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ljeto pred nama nikada nije bilo neizvjesnije i svi su napori bili usmjereni u ponovno pokretanje, odnosno restart turizma.

Koliko je potez Nijemaca alarmantan i znači li on da smo sezonu stavili pod upitnik, upitali smo Mihaelu Kadiju, direktoricu TZ Zadarske županije.

Naravno da je ovo negativna vijest za naš turizam, jer Nijemci su na vrhu ljestvice gostiju u Zadarskoj županiji. S obzirom na visoke brojke zaraženih, potez nije neočekivan. Ipak, budući da Nijemcima uvjet za povratak u domovinu nije karantena, već negativan test ili potvrda o cijepljenu, nadam se da se ipak nećemo imati velik odljev njihovih gostiju, kaže nam Kadija koja se nada kako smo iz najsvježijeg primjera izvukli lekciju te da nećemo riskirati završetak sezone prije ozbiljnijeg dolaska gostiju.

Ovo su posljedice zabave i druženja od prije nekoliko tjedana. Turizam nam je prioritet, ulazimo u srpanj i svaki nam je gost važan. Nijemcima smo kao županija još uvijek na ljestvici osnovnog rizika, no neodgovornim ponašanjem brzo možemo pogoršati situaciju i postati područje visokog rizika. Nijemci su tradicionalno naši najvjerniji gosti koji ostvaruju oko 20 posto noćenja u zadarskom kraju. I u lipnju su bili u samom vrhu, podjednako kao Slovenci, zaključuje Kadija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...