Ravelov “Bolero” večeras otvara 27. Zadarsko kazališno ljeto u Lapidariju Narodnog muzeja

Ovogodišnje 27. Zadarsko kazališno ljeto počinje večeras, 28. lipnja premijerom plesne predstave BOLERO u koprodukciji Zadarskog plesnog ansambla & HNK Zadar te u režiji Sanje Petrovski u Lapidariju Narodnog muzeja Zadar s početkom u 21:30 sati.

Zadarski plesni ansambl je za obilježavanje tridesete godišnjice svog djelovanja i umjetničkog rada odabrao Bolero, najpoznatije djelo francuskog skladatelja Mauricea Ravela koje od nastanka do danas plijeni svojom snagom i svježinom, te se izvodi na svim pozornicama svijeta. Koreografiju i koncept potpisuje Sanja Petrovski, osnivačica i dugogodišnja umjetnička voditeljica Ansambla. U godini kada su izvedbeni umjetnici drastično zakinuti izvedbama, dok je brojnost publike minimalna, ovo furiozno djelo posvećeno je publici, temeljnom razlogu postojanja jedne predstave!

U svojoj strukturi predstava je koncipirana od dva dijela gdje se u prvom nagovješćuju elementi i motivi predstave kao ritam i strukturirane sekvence koje se kasnije razrađuju u kompilaciji kolaža koreografskih situacija. Kroz komunikaciju s gledateljima, računajući na kolektivnu memoriju koja se oslanja na Ravelovo remek djelo, izgrađuje se scenski prostor doslovno i fizički tijelom i scenografijom. U drugom dijelu koji je posveta životnoj radosti i plesu, u maniri retro-varijante, u centru događanja na velikom crvenom stolu je plesačica, mlada Zadranka Patricia Gospić, koja kao dirigent drži ansambl pod kontrolom u neprekidnoj gradaciji. Bolero je nesumnjivo kao cjelina erotično djelo i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Izvedba Zadarskog plesnog ansambla temelji se na dualnosti: minimalizam mase plesača naspram raskoši plesnog izraza soliste, strogi ritam i disciplina naspram impresiji i bogatstvu glavne melodije.

Pokrovitelji su Ministarstvo Kulture, Grad Zadar i Zaklada Kultura nova. Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar i  na sustavu Croatia Tickets.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...