Savez Čeha u Tkonu gradi moderan kulturno obrazovni centar

Prva faza radova na Kulturno-obrazovnom centru „Tkon“, točnije na objektu Češke osnovne škole J.A. Komenski Daruvar u suradnji sa Savezom Čeha, kreće već ove godine u rujnu s obzirom da su gotovi svi potrebni dokumenti i pribavljene potrebne dozvole za početak gradnje.

Naime, još 60-ih godina prošlog stoljeća osnovne su škole otkupile zemljište na Tkonu, na otoku Pašman, a tamo su se izgradila ljetovališta za djecu, odnosno dječja odmarališta. Ista su funkcionirala do 90-ih godina te su radi ratnih dešavanja, vremenskih neprilika i poslijeratnih zbivanja na području Slavonije zatvorena.

Prije desetak godina, riješili su se imovinsko-pravni odnosi te je vlasnik jednog dijela nekretnine Češka osnovna škola J.A. Komenski Daruvar, a drugog dijela nekretnine Češka osnovna škola Josip Ružička iz Končanice.

– Našli smo mogućnost kandidiranja i dobivanja sredstava za financiranje projekata. Osigurali smo sredstva za prvu fazu koja ima multifunkcijsku dvoranu i 60 ležajeva, dok Češka osnovna škola Končanica ima 70 ležajeva. Kada se obje faze završe bit će ukupno 130 kreveta s multifunkcijskim salama, predavaonicama te svime što kulturno-obrazovni centar treba imati. Uz sve to uključene su i Vlada RH i Vlada Češke republike te vjerujemo da ćemo kroz razvoj bilateralnog sporazuma i suradnje uspjeti završiti projekt u idućem šestogodišnjem razdoblju. Prva faza bi trebala biti gotova do kraja 2022. godine. Za drugu fazu cilj nam je ishoditi građevinsku dozvolu do kraja ove godine, ističe Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu za mojportal.hr.

Kulturno-obrazovni centar trebao bi služiti za edukaciju djece, mladih, ali i odraslih, a već su pripremljeni projekti za folklorne, kazališne i glazbene seminare s ciljem očuvanja tradicije, kulture, jezika i pisma češke manjine u Republici Hrvatskoj i Hrvata u Češkoj Republici uz istovremeni boravak djece iz Češke i Hrvatske kako bi usavršavali jezik te učili o kulturi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...