Spajanjem Kneževe i Providurove Zadar na 7.500 m2 dobiva prostor posvećen kulturi, edukaciji i komercijalnim sadržajima

Među projektima koje je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje izdvojila kao primjer dobre prakse onaj je obnove Providurove palače.

Grad Zadar još od 2014., uz pomoć sredstava Europskih fondova, intenzivno ulaže u zaštićenu nepokretnu kulturnu baštinu i kulturni sektor čime se revitaliziraju i obnavljaju dobra od iznimnog kulturno-povijesnog značaja za Grad Zadar, Republiku Hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu. U posljednjih  5 godina Grad Zadar sektorski je u područje kulture imao ulaganja od preko 150 milijuna kuna, kaže gradonačelnik Branko Dukić.

Nakon završenog projekta obnove Kneževe palače, Grad Zadar je kroz projekt ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020, osigurao bespovratna sredstva za rekonstrukciju Providurove palače i parterno uređenje Bedema zadarskih pobuna.

Radi se o projektima novih kulturnih centara u gradu Zadru na čijoj pripremi se intenzivno radilo posljednje desetljeće, čiji će novi sadržaji nakon dovršetka vrlo brzo trajno oplemeniti naš grad, te pozitivno utjecati na ukupni razvoj. Veliki strateški projekti koji se obnavljaju u sklopu projekta ZADAR BAŠTINI i projekta Centra za mlade, osim novih sadržaja, za građane nose važnu reformsku komponentu budući da dovode do reorganizacije sustava i novog načina funkcioniranja gradskih institucija, ali i kompletne kulturne scene grada. Bedemi su postali nova gradska šetnica, javni prostor za građane i turiste. Izniman je to iskorak u pogledu ulaganja Grada Zadra u javni prostor i sadržaje namijenjene prvenstveno lokalnom stanovništvu i povećanju kvalitete života, podsjeća gradonačelnik.

Spajanjem i obnovom Kneževe i Providurove palače grad Zadar dobiva na 7.500 m2 jedinstven, komunikacijski povezan prostor u centru grada, posvećen kulturnim, edukativnim, ali i komercijalnim sadržajima. Prostor takvih gabarita i reprezentativnosti teško da se može pronaći drugdje u Hrvatskoj.

Osim muzejskog prostora koji će se prostirati na dva kata Providurove palače, posvećen povremenim izložbama i stalnom postavu, koji će pričati turbulentnu povijest Zadra i progovoriti ponešto o našem identitetu, važna komponenta ovog kompleksa je formiranje novog društvenog i kulturnog života Zadrana, zaključuje gradonačelnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...