Za koncert ili svadbu neće biti dovoljna samo covid putovnica, zaštitari i konobari tražit će i osobne

Nova mobilna aplikacija CovidGO trebala bi olakšati odlazak na razne događaje poput svadbi i koncerata.

Dnevnik.hr piše da će se na aplikaciji pomoću QR koda moći provjeriti je li osoba cijepljena, je li preboljela koronavirus ili možda ima negativan test.

– Aplikacija je besplatna i ne sadrži osobne podatke o građanima, već čita podatke iz QR koda, rekla je Kristina Markotić, specijalistica za razvoj digitalnih proizvoda i usluga.

Ipak, postoji opasnost i od krivotvorenja potvrda.

Ako je potvrda valjana, ekran će se nakon provjere pokazati u zelenoj boji, a u suprotnom će se zacrveniti. Postavlja se i pitanje može li netko na događaj doći s tuđim mobitelom.

– Odgovornost i nadzor je na organizatoru. Organizator mora organizirati službe, zaštitarske ili bilo kojeg drugog vida koje će nadzirati ulaske u određene prostore. Samim time zaštitari mogu zatražiti osobnu kartu da mogu usporediti jedno i drugo, rekao je ravnatelj Civilne zaštite, Damir Trut.

Kazna za krivotvorenje može biti i do godine dana zatvora.

U Zajednici industrije događanja su nezadovoljni. Kažu da sam kod ne znači nužno da ste to vi. Oni koji su cijepljeni već su u sustavu, no problem su im testiranja.

– Ako ja želim organizirati koncert i želim vas testirati na ulazu, ja nemam uputu tko je ovlaštena osoba da te podatke verificira, ubaci u aplikaciju da biste vi na neki način mogli povući kod, rekao je Darko Tuček iz Zajednice industrije događanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...