Direktor Instituta za turizam: “U Zadru je incidencija preko 200, a treba biti ispod 50 da bi županija bila u zelenom”

Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, gostovao je u N1 studiju uživo te je govorio o cijepljenju i turističkoj sezoni.

“Mislim da je nakon svega što je ispričano o koronavirusu i cijepljenju u ovih godinu i pol dana, da je sigurnost glavni preduvjet uspješne turističke sezone, mislim da već i vrapci na grani znaju da, ako ne budemo držali situaciju pod kontrolom, da to može ozbiljno ugroziti turističku sezonu”, rekao je na početku.

Za primjer je uzeo Zadarsku županiju.

“Dobar primjer je Zadarska županija gdje je 14-dneva kumulativna incidencija preko 200, a znamo da mora biti ispod 50 da neka županija bude na zelenom popisu i da udio testiranih ne smije biti veći od 4%. U Zadarskoj županiji su zabranjena velika okupljanja, a turisti koji se vraćaju kući od tamo moraju prolaziti rigoroznije kontrole. Kada bi se takva situacija proširila na sve druge županije to bi imao razoran utjecaj na turističku sezonu. Nadam se da se to neće dogoditi i mislim da je cijepljenje oružje broj jedan za borbu protiv toga, ali i odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera koje sada već svi jako dobro znamo i da je samo stvar dobre volje hoćemo li se ili nećemo pridržavati mjera”.

Govorio je i o tome koliko se sigurno turisti osjećaju u Hrvatskoj:

“Subjektivni osjećaj sigurnosti trenutno Hrvatskoj ide u prilog jer prije svega Hrvatska je jako blizu našim emitivnim tržištima. Upravo ta blizina doprinosi tom subjektivnom osjećaju, turistima je jako važno da znaju da ako se pogorša epidemiološka situacija da mogu sjesti u auto i otići kući. Mislim da smo i prije epidemije, a sada još više, imali imidž kao vrlo sigurna destinacija. To nam ide u prilog. Osim Zadarske županije imamo još nekoliko koje su na granici da prijeđu iz zelene u amber zonu, ali ako želimo uspješnu sezonu, trebali bismo kontrolirati situaciju najmanje do kraja osmog mjeseca. Moramo znati da u špici turističke sezone od 10. srpnja do 15. kolovoza, u najboljim godinama, 2018. i 2019., u Hrvatskoj boravi svaki dan milijun turista, prosječna potrošnja je 100 eura dnevno, mi svaki dan znači imamo 100 milijuna eura prihoda dnevno”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...