Telemach Hrvatska kupuje većinski udio u Optima Telekomu

United Grupa, pružatelj telekomunikacijskih i medijskih usluga koji djeluje u jugoistočnoj Europi, postigla je dogovor s Hrvatskim Telekomom i Zagrebačkom bankom o preuzimanju većinskog udjela u Optima Telekomu, hrvatskom operateru koji pruža usluge fiksnog interneta i pay-TV usluge.

United Grupa koja u Hrvatskoj telekomunikacijske usluge pruža pod brendom Telemach, potpisala je kupoprodajni ugovor kako bi preuzela 17,41% dionica od Hrvatskog Telekoma i 36,90% dionica koje su u vlasništvu Zagrebačke banke. Predmet transakcije je prodaja ukupno, dakle, 54,31% dionica Optima Telekoma.

Nakon što transakcija bude zaključena, 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge Optima Telekoma će postupno imati koristi od ulaganja i usluga koje će omogućiti konvergenciju s mobilnom uslugom Telemacha.

Potrebna promjena zakona

Prema uvjetima sporazuma, zaključivanje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima, koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja. Dogovor je također uvjetovan odobrenjem nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

“Ovaj sporazum predstavlja korak dalje u našem planu da transformiramo Telemach Hrvatska u potpuno konvergentnu telekom kompaniju koja nudi cijeli niz telekomunikacijskih usluga, uključujući i TV, i to na vlastitoj infrastrukturi”, rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

“Očekujemo kako će Hrvatski sabor uskoro razmotriti izmjene Zakona o elektroničkim medijima i uvjereni smo kako će uslijediti te izmjene zakona i usklađivanje s praksama drugih članica Europske Unije koje će nam omogućiti da ovu transakciju zaključimo te uvrstimo TV usluge u našu širu telekomunikacijsku ponudu u Hrvatskoj”, dodaje Adrian Ježina.

Najavljuje se preuzimanje i ostatka

Zaključenje transakcije očekuje se krajem 2021. godine. Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (eng. enterprise value), u iznosu od 639 milijuna kuna, što predstavlja 5x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.

Neovisno o zaključenju transakcije kupoprodaje dionica, koncentracija Hrvatskog Telekoma i Optime Telekom prestaje 10. srpnja 2021. godine, s kojim datumom prestaje i upravljanje Hrvatskog Telekoma nad Optimom.

Dionice Optime uvrštene su na Zagrebačku burzu. Nakon pribavljanja regulatornih odobrenja, United Grupa će podnijeti javnu ponudu za preuzimanje i preostalih dionica Optime, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...