Studentica o lažnim PCR testovima: “Nitko ništa ne skenira. Bile smo u Zadru, na Viru…”, Vicković: “Svaki klub je dužan provesti mjere”

Sve češće se u domaćim medijima spominje lažiranje PCR testova, ali i masovna okupljanja mladih na otvorenom, jer su klubovi zbog epidemioloških mjera i dalje zatvoreni.

Prema posljednjim podacima, mlade, a posebice studentsku populaciju, karakterizira niska procijepljenost iako im cjepivo samo po sebi nosi određene benefite, od kojih je COVID putovnica, uz zaštitu sebe i svojih bližnjih, samo jedna od njih. Naime, COVID putovnica je svojevrsna “ulaznica” u klubove, kafiće, restorane, ali i u druge zemlje.

No ima i onih koji još uvijek oklijevaju, kad je cijepljenje u pitanju, a uživali bi pogodnosti koje im donosi COVID putovnica ili negativan PCR test. Čini se da su u zadnje vrijeme građani naše zemlje pronašli načina kako krivotvoriti ove potvrde kako bi izlazili i putovali, iako nisu cijepljeni niti imaju odgovarajući test kojim dokazuju da nisu zaraženi koronavirusom.

Neki od njih su i studenti, a društvom studentice koja je za Mojfaks ispričala postupak krivotvorenja, čak i kruži jedan takav krivotvoreni test koji onda modificiraju po potrebi.

“Prijavila sam se, ali nisam sigurna još u to, strah me nuspojava”, kazala je studentica Pravnog fakulteta. Ona je naime, za sebe i svoju prijateljicu napravila lažne PCR potvrde. Kako kaže, isti test kruži njihovim društvom jer svi koriste isti kako bi mogli bez problema ulaziti u klubove.

“Kolegica s fakulteta nam je poslala svoj negativni test koji je napravila. Najtužnije od svega je to što ovakve lažne testove mogu napraviti svi. Ja ga imam jer još uvijek razmišljam o cijepljenju, a želim izlaziti. Mislim da ću povratkom u Zagreb otići po svoju dozu, pa će mi prava COVID putovnica dulje trajati”, govori o svojim kalkulacijama mlada studentica.

Kako kaže za studentski portal, trenutno putuju po Jadranu i uopće ih nije strah da će ih netko uhvatiti s lažnim PCR testovima jer ih, kako tvrde, nitko ne pregledava.

“Nikome nije stalo. U većini klubova ili mjesta gdje su nas tražili da ih pokažemo, samo ‘bace oko’ i puste nas bez puno pitanja. Ima naravno i nekih koji nas pitaju da im uz PCR pokažemo i svoje osobne iskaznice, što mi i napravimo, smješkamo se i čekamo. Taman prije ulaska u neki klub, doslovno u taksiju do kluba, promijenimo datum, ime i prezime i stavimo svoj OIB na tom jednom skeniranom testu. Stavimo datum od dana prije ili čak od današnjeg datuma i podaci se svi poklapaju i ulazimo svugdje bez problema”, ispričala je studentica, koja sa svojom prijateljicom putuje Jadranom. Dosad su bile na Rabu, u Splitu, Zadru, na otoku Viru, a uskoro kreću u Biograd.

“Na PCR testovima nema QR kodova kako bi oni provjerili validnost tih testova ili naših podataka, ali ni to nije problem jer nigdje do sad nam nisu ništa skenirali”, kazala je za MojFaks. “Na svakom smartphoneu se može urediti slika, nije potrebna nikakva aplikacija, samo se izbrišu stari podaci jer je pozadina papira bijela, nadopišemo ažurne podatke i stvar je gotova doslovno za par minuta”, govori studentica.

Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, kaže nam kako su početkom ljeta zaprimili nekoliko dojava o lažnim COVID putovnicama, a sve su prijave dali na postupanje.

-Kad se tek krenulo s COVID putovnicama imali smo par anonimnih dojava. Ravnateljstvo Civilne zaštite, Državni inspektorat i djelatnici Policijske uprave neumorno i svakodnevno rade na terenu, a svaki klub je dužan provesti mjere. Krivotvorenje je neodgovorno ponašanje, kaže nam Vicković i objašnjava proces validacije COVID putovnica, no ne i PCR testova.

-Objavljena je aplikacija CovidGO koja ne dozvoljava manipulaciju kod očitanja i validacije potvrde, kaže Vicković.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...