Susjedi mijenjaju važno prometno pravilo, moći će skretati udesno i dok je crveno

U Sloveniji je na snagu stupila novela njihova “Zakona o pravilih cestnega prometa” koja sadrži i jedno novo pravilo, piše Večernji list.

Naime, na određenim preglednim raskrižjima moći će se skretati desno i kada je na semaforu crveno. Općine su dobile ovlast da na lokalnim cestama s jednim prometnim trakom kojima se jako ne prometuje postave dodatni prometni znak u obliku zelene strelice za skretanje udesno.

Prilikom skretanja udesno dok je crveno na semaforu, vozač mora sam procijeniti koliko je ta radnja sigurna. Uskoro će se ti dodatni prometni znakovi za skretanje postaviti na neka križanja na regionalnim i državnim cestama za koje “Direkcija za infrastrukturo” (DRSI) procijeni da su podobna.

Novo pravilo podržavaju slovenski autoklub AMZS i Agencija za promet. Ono je uvedeno zbog povećanja protočnosti prometa i kako bi se pozitivno djelovalo na ekologiju. No, treba paziti kako ne bi došlo do prometnih nesreća.

“Vozač se odlučuje za skretanje desno pri crvenom svjetlu na semaforu samo kad se osjeća sigurno i suvereno. U suprotnom treba pričekati da mu se upali zeleno svjetlo i tu njegovu odluku trebaju poštivati drugi vozači koji se nalaze iza njega”, pojasnio je za ljubljansko Delo Erik Logar iz AMZS-a.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...