Zadarski lučki kapetan: “Svatko tko vozi jet ski mora imati dozvolu za voditelja brodice B”, iznajmljivači: “Provjeravamo osposobljenost”

Učestale nesreće na jet skiju diljem obale prethodile su velikoj akciji svih hrvatskih lučkih kapetanija na moru.

Sjetimo, najviše prekršaja utvrđeno je u zadarskom akvatoriju, njih 31, a naplaćeno je 25,334 kuna kazni.

“Kontrola je išla u jednom ciljanom smjeru da se provjeri da li osobe posjeduju ovlaštenje za upravljanje jet skijem. Svaka osoba koja upravlja s plovilom na vodomlazni pogon, mora biti osposobljena za voditelja brodice B kako bi mogao voziti jet ski”, kazao je za RTL Alen Rukavina, zadarski lučki kapetan.

Ukoliko kontrola uhvati nekoga da upravlja jet skijem, a nema dozvolu, kazne se kreću od 3 tisuće kuna, pa na više.

Televizijska ekipa razgovarala je i s iznajmljivačima jet skija.

“Provjeravamo osposobljenost za upravljanje vodenim skuterom, normalno oprema koju koriste su kacige i prsluci i svaki skuter koji izlazi ide uz našu pratnju”, objasnio je Luka Vrsaljko, suvlasnik centra za zabavu na moru.

Svi skuteri su im opremljeni GPS Oto Trak sustavom osmišljenim u Hrvatskoj upravo zbog sigurnosti.

“Automatski skuter koji prilazi obali na bliže od 300 metara gubi gas, usporava. Ista stvar se događa ako priđu naši skuteri, iz naše ponude na manje od 200 metara jedan drugome”, tvrdi Vrsaljko.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...