Agrra održala konferenciju o jačanju kapaciteta za pravilno gospodarenje otpada u lukama

Krstarenja kruzerom po atraktivnim destinacijama sve su pristupačnija, a ova vrsta udobnih putovanja kojima putnici otkrivaju čari nekoliko zemalja u plovećim hotelima imaju šire globalne razmjere, ne samo u sektoru turizma.

Područje Jadranskog mora naseljeno je od davnina, imalo je važnu ulogu u povijesti, pa tako i danas. Istočna obala Jadrana jedno je od najatraktivnijih obalnih područja u Europi gdje milijuni turista dolaze svake godine, a veliki broj njih posjećuje obalu krstareći kruzerom. I dok pozitivni učinci za turizam, kulturu i osobni razvoj pojedinca-turista ostaju u prvom planu, u pozadini su izazovi 21. stoljeća po pitanju zaštite okoliša, odlaganja otpada, upravljanja lukama i zašite kvalitete mora te zdravlja podmorja.

Projekt ECOWAVES se provodi u sklopu programa Interreg ADRION, nositelja Uprave lučke mreže Ionskog mora – Luke Taranto, a usmjeren je na održivi razvoj luka na području sedam država (Italija, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Srbija, Crna Gora i Albanija). U Hrvatskoj ga provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA).

U sklopu provedbe ovog projekta održana je danas i konferencija „Jačanje kapaciteta za pravilno gospodarenje otpadom u lučkom području“.

Sudjelovali su predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave, lučkih uprava, turistički brodski i cruising agenti, predstavnici turističkih agencija i iz ostalih srodnih sektora, a koji su raspravljali o mogućnostima odgovornog i zelenog poslovanja u zaštiti okoliša, ciljevima za očuvanje prirodnih i gospodarskih bogatstava te osiguranje zelene budućnosti u okvirima europskog „Green Deal“-a.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...