FOTO Kreće rekonstrukcija Liburnske obale, Škifić: “Izlazimo u susret građanima, dvije trećine gradilišta će uvijek biti slobodno za parking”

Radovi na izgradnji i rekonstrukciji Liburnske započinju 4. listopada, a obala je podijeljena u tri faze kako se bi što manje ometalo građane, što su, kako je rekao ravnatelj Lučke uprave Zadar, Robert Škifić, činili i u protekla dva mjeseca.

-Tu smo fazu opet podijelili u tri faze. Dužina koja je zahvaćena ovim projektom je 600 metara, s time da će se na 400 metara mijenjati opločenje, dok stari opločnjak ostaje na dužini od 200 metara. Uz to, riješit ćemo oborinske vode i kao treći važan projekt je postavljanje dodatnih energetskih ormarića što se pokazalo kao veliki zahtjev brodara koji ovdje funkcioniraju. Da bi izašli u susret našim građanima, zajedno sa Gradom Zadrom, Lučka uprava je odlučila da će te tri faze u kojima će se graditi Liburnska obala, biti takve da uvijek dvije trećine gradilišta bude slobodno za parking, a da svaka ta pojedina faza bude rezervirana za gradilište. Točno prije dva mjeseca smo otvorili radove na ovom projektu i radovi na rivi idu više nego dobrim progresom. Do sada je skinuto opločnjaka u površini od 1000 kvadrata, iskopano je oko 580 kubika materijala, povodnog i nadzemnog. Napravljeno je 140 temeljnih betonskih zidova od ukupno 530 i na dužini od 120 metara radovi su u dobrom stanju. Vjerujem da ćemo sljedeću sezonu dočekati sa izvedenim radovima, u 70 posto gotovosti na donjoj rivi, rekao je Škifić.

Kako je istaknuo gradonačelnik Branko Dukić, politika grada Zadra tijekom zadnje četiri godine je bila uređenje svakog obalnog dijela grada, od Punte Bajlo do Puntamike.

-Najveći interes je bila potreba obnove rive nakon nevremena. Od svih zadarskih otoka gdje su sva pristaništa uređena, ovo je zadnje koje treba urediti. Imat ćemo malo problema s parkiranjem, treba misliti i na barkajole, puno toga će ovisiti o izvođaču radova, rekao je Dukić.

Župan Božidar Longin rekao je kako Muraj nije slučajno odabran za održavanje današnje konferencije za medije.

-S Muraja je najbolji pregled naše uvale, cijelih Jazina i dijela do Maraske i vidi se koliko se tu radilo. U šestom mjesecu smo najavili radove, čekali smo da prođe sezona i sad napadamo rivu s dva kraja. Držim da će to biti onako kako je to zamišljeno. Preko Županijske lučke uprave u suradnji s ministarstvom smo uredili dobar dio uvale Jazina, do Peglice. To je jedno lijepo šetalište, a sad se nadam da će se to šetalište nastaviti pa ćemo se kod novog gata spojiti s dijelom kod Sveučilišta. Na meni je da poželim izvođačima dobar rad, a svim Zadranima i Zadrankama želim da što prije prošetamo najljepšom rivom na svijetu, rekao je župan.

Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...