Lani je na zadarskom području suicid počinilo 25 osoba, još njih 35 je to pokušalo učiniti: “Brine ogroman porast među mladima”

Svjetski dan prevencije suicida obilježava se 10. rujna diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom, ističe predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac i upozorava da godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi.

Udruga u priopćenju navodi da je prošle godine u Hrvatskoj suicid počinilo 566 osoba, prema podacima MUP-a, 117 žena i 449 muškaraca što je gotovo četiri puta veći broj.

Pri tome su u dobnoj skupini od 15 do 25 godina bila 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225, što predstavlja 39,7 posto od ukupnog broja suicida u Hrvatskoj.

Daleko najveći broj samoubojstava, 120, zabilježila je PU Zagrebačka, na drugom je mjestu PU splitsko-dalmatinska sa 45 samoubojstva.

Na području Zadarske županije u 2020. godini suicid je počinilo 25 osoba. U policiji se navodi da je njih još 35 upisano u rubriku pod “pokušaja samoubojstva”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...