Europa dala preko 310 tisuća kuna za obroke siromašnim učenicima u županiji; Šimunić: “Cilj je smanjiti socioekonomske razlike”

Zadarska županija i ove je godine osigurala 54.075 obroka za djecu osnovnih škola u riziku od siromaštva.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Zagrebu je uručio ugovor vrijedan 310.579,76 kuna pročelniku županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, Ivanu Šimuniću.

Temeljem ugovora za Poziv “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021.-2022.)” djeca u osnovnim školama kojima je osnivač Zadarska županija dobit će ukupno 54.075 obroka, a u projekt su uključena ukupno 263 učenika.

Ovaj ugovor se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD-a). Fond je usmjeren na ublažavanje materijalnih potreba učenika u osnovnim školama prema kriterijima iz natječajne dokumentacije, istaknuo je pročelnik Šimunić dodajući kako provedba projekta, u kojem Zadarska županija sudjeluje od 2018. godine, počinje 6. rujna i traje deset mjeseci, do završetka školske godine.

Učenici su odabrani prema kriterijima iz natječaja: djeca iz višečlane obitelji, odnosno s troje i više djece, s time da se u obzir uzimaju i djeca koja žive u zajedničkom kućanstvu rane, predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te djeca u sustavu visokog obrazovanja.

Drugi kriterij su djeca iz jednoroditeljskih obitelji, a treći kriterij su djeca iz obitelji u riziku od siromaštva.

To su djeca koja se po osobnoj procjeni djelatnika škole ili Centra za socijalnu skrb, nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima, a razlog nije činjenica što dolaze iz višečlane ili jednoroditeljske obitelji. Dovoljan je jedan kriterij za ostvarivanje prava, a on se dokazuje odgovarajućom dokumentacijom, naglasio je pročelnik Šimunić dodavši kako u projektu sudjeluju četiri županijske osnovne škole – OŠ Zemunik, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Privlaka i OŠ Vladimir Nazor Neviđane.

Škole će provesti postupak ugovaranja s dobavljačima obroka za djecu, a obroci će se dostavljati svaki dan.

Cijena pojedinačnog obroka koja se priznaje kao trošak u projektu iznosi 5,47 kuna, a Osnovna škola Zemunik će osigurati 26.250 obroka, OŠ Sv. Filip i Jakov 11.550 obroka, OŠ Vladimir Nazor Neviđane 10.500 obroka, dok će OŠ Privlaka osigurati 5.775 obroka.

Projekt će doprinijeti ublažavanju mogućeg siromaštva kod djece i sprječavanju eventualne diskriminacije u pogledu nejednakih socioekonomskih razlika među učenicima. Škole neće objavljivati imena učenika čiji se obroci financiraju iz ovog projekta jer su o ovim školama obroci osiguravaju i za više učenika nego što ih je prijavljeno na projekt. Škole će, nadalje, kroz ovaj projekt pridonijeti zaštiti javnog zdravlja i to tako što će pripremati i servirati obroke za djecu u skladu s normativima. Osim što će svakodnevno dobivati zdrav i uravnotežen obrok, kod djece će se ujedno razvijati zdrave navike, tj. redovito konzumiranje voća i povrća, kazao je pročelnik Šimunić. Djeca će tako uzimati manje nezdrave hrane, jer su u školama dobavljači mahom lokalni proizvođači, čime se pridonosi i kvaliteti namirnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...