Markotić: “Nemojte se igrati liječnika s djecom. Ako to želite, kupite plastičnu lutku”

Na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite Alemka Markotić kazala je kako u cijeloj Europi, kao i kod nas, rastu brojevi inficiranih i hospitaliziranih.

– Nažalost, još uvijek je dosta necijepljenih, široki je prostor za širenje virusa. Delta varijanta praktično je preuzela primat gotovo sto posto u Europi i to je jedan od razloga zašto se infekcija brže širi, kaže Markotić.

– Jasno nam je da i dalje moramo provoditi jednostavne mjere zaštite – distanca, higijena ruku, ali i cijepljenje. Mi smo gotovo puni u klinici, imamo 92 bolesnika. Od toga je 19 na intenzivnom liječenju. Većina onih koji su u bolnici, koji su teško bolesni, nije cijepljena i dosta njih poželjelo je da su bili hrabriji i mudriji te da su se cijepili. Bit će dobro za sve one koji prežive i kojima ta bolest ne ostavi teže posljedice. Dosta ljudi koji su preboljeli COVID imaju višemjesečne posljedice, ističe Markotić.

Dodaje kako se djeca ne smiju zbunjivati informacijama zbog nekih ideja odraslih osoba.

– Djecu moramo štititi, moraju imati jasnu viziju što mi hoćemo od njih, za zdravlje se treba brinuti struka, a ne svi ostali. Djeca jako dobro prihvaćaju i razumiju ove mjere. Djeca su nekad pametnija i odgovornija od odraslih i pustimo da mjere koje se odnose na djecu donosi struka, a ne opća javnost. Svaki odgovoran roditelj potražit će liječnika kad mu je dijete bolesno, a ne ekipu s internetske mreže pa liječiti svoje dijete. Nisu djeca naše igračke, oni koji se žele igrati liječnika neka si kupe u trgovini igračkama lutke, plastične igračke i neka se igraju, jasno je poručila Markotić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...