Ministrica kulture u Zadru: “Završetkom obnove Providurove napokon se može prezentirati bogat fundus”

U službenom radnom posjetu Gradu Zadru boravila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

U sklopu programa posjeta održala je radni sastanak s gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem i županom Zadarske županije Božidarom Longinom, posjetila Državni arhiv, Konzervatorski odjel i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju te obišla gradilište Providurove palače.

Istaknula je kako je Zadar završetkom ovih dvaju zgrada dobio jedinstven prostor u kojem će moći prezentirati bogatu zbirku današnjeg Narodnog muzeja.

S obzirom na različite koncepcije koje su prezentirane proteklih godina i u svjetlu našeg novog Zakona o muzejima, koji je otvorio mogućnosti suvremenijeg načina upravljanja muzejima, danas smo poslušali stavove vezano uz budućnost postava odnosno izložbenih djelatnosti koje će se odvijati u ovim prostorima, istaknula je ministrica i nastavila:

Ono što je dogovoreno je da će se uz pomoć Hrvatskog muzejskog vijeća i stručnjaka Ministarstva kulture ali i drugih posebno matičnih muzeja, pomoći kako bi se ubrzao rad na postavu koji će biti prezentiran, a onda će se u funkciji tog postava donositi odluke. Dakle sve su opcije otvorene. Ambicija Grada je da osnuje posebni gradski muzej, zatim mogućnost koju imamo i kod drugih kulturnih ustanova je da ustanova Narodni muzej bude zajednička, odnosno da osnivači budu Grad i Županija te mogućnost da se određene zbirke koje su sada u okviru jedinstvenog muzeja, a su imale svoj tijek u povijesti kada su djelovale kao samostalne, da se odvoje. O svim opcijama smo razgovarali i sve opcije postoje i u drugim gradovima. Odluka će ovisiti u prvom redu o tome kako se današnji osnivač Županija i Grad dogovore. Ono što je najvažnije je da iz tog bogatog fundusa, koji u ovom trenutku nije adekvatno prezentiran, a jedini pravi funkcionalni muzeji su dva arheološka muzeja kojima je osnivač država, da se taj bogati fundus adekvatno prezentira i da se uz ove dvije palače i drugi  prostori u kojima djeluje Narodni muzej privedu izlagačkoj svrsi i budu otvoreni za posjetitelje, zaključila je ministrica Obuljen.

Gradonačelnik Grada Zadra još jednom je naglasio kako želi da ove dvije palače postanu kulturno središte grada.

S ministarstvom i županijom krenut ćemo u realizaciju postava, a vjerujem da će ova ustanova, prije ili kasnije, postati Muzej Grada Zadra ali to je proces koji će trajati i u kojem će biti potrebno oformiti cijeli ovaj kompleks kako bi postao dnevni boravak naših građana, poručio je gradonačelnik Dukić.

Župan Zadarske županije, Božidar Longin potvrdio je kako će kroz dogovore s Gradom i Ministarstvom naći najbolji način na koji će se bogata povijesna građa Narodnoga muzeja prezentirati:

Razgovarali smo o svim opcijama kako bi građani i posjetitelji našega grada i županije dobili sadržaj koji je potreban gradu i nedostajao je dugi niz godina. Nakon završetka obnove Providurove palače rijetko tko u Hrvatskoj će imati ovakav prostor za predstavljanje kulturne baštine, kazao je župan Longin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...