Na Kornatima, turistima omiljenoj destinaciji, još ne sviraju kraj sezoni; “Nadamo se da ćemo izdržati i do 15. listopada”

Odlične turističke brojke u Hrvatskoj nastavljaju se i u kolovozu. Ostvareno je više od 30 milijuna noćenja.

Zabilježeno je 86 posto dolazaka i 93 posto noćenja od onih u kolovozu 2019. godine. Prednjače Istarska i Splitsko-dalmatinska županija. Brojke u nautičkom turizmu su dobre, a najave sve do konca listopada odlične.

Turistima omiljena destinacija, Kornati, još ne svira kraj sezoni.

Delicije iz dubine mora i priroda koja oduzima dah. Kornati, raj za turiste.

“Ne mogu vjerovati svojim očima, rođena sam na Karibima, ali neusporedivo je s Mediteranom”, rekla je Emilija iz Nizozemske za dnevnik.hr.

Dok se u jednoj uvali netaknutoj prirodi divi pun brod izletnika, u drugoj se traži vez više. Nautičari kažu da rujan je idealan za plovidbu punim jedrima.

“More je predivno, toplo, dobri su ljudi, sve je dobro”, rekao je Triman iz Njemačke.

S njim se slaže i Marco iz Nizozemske: “Raj na zemlji? Da, baš tako.”

Ni kornatski ugostitelji turističkoj sezoni još ne sviraju kraj.

“Ne sviramo, nadamo se da ćemo skoro pa još jedno poluvrijeme izdržati, najmanje do prvoga, a ako bude potrebe, i do 15.10. otprilike”, rekao je Daniel Ježina, vlasnik restorana na Kornatima.

A dotad, nadaju se u Upravi Nacionalnog parka Kornati, “uhvatit će” i brojke iz rekordne pretpandemijske godine.

“Možemo reći da smo u odnosu na prošlu pandemijsku godinu na 50 posto više prometa, a na onu 2019. kad je sve bilo normalno, na 90 posto prometa”, zaključio je Šime Ježina, ravnatelj NP Kornati za dnevnik.hr.

Ova otočna idila nekima je dom. Ako ne cijelu, onda barem pola godine.

Ne mori barbu Zdravka broj turista, nego, kaže, koliko će mu platit masline: “Ako bi pala još koja kiša, zrno bi se pojačalo, bilo bi puno bolje”, rekao je Zdravko Turčinov.

 

Za današnji ručak zaslužan je unuk Luka

“Na udicu, idemo ja i dida. Stavimo lignju za mamac i onda tako hvatamo. Orade, Kavale, Kanjce”, rekao je Luka.

I dok će Luka uskoro udice i vrše zamijeniti školskim priborom, nautičari će u ovoj oazi mira i ljepote uživati dok god im to bude dopuštalo vrijeme, jer izoliranost i sigurnost na brodovima već imaju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...