Suci i državni odvjetnici morat će ići na sigurnosne provjere svakih pet godina; Osnivaju se obiteljski odjeli na općinskim sudovima

Vlada će uskoro otvoriti e-savjetovanje o izmjenama pravosudnih zakona (o sudovima i državnom odvjetništvu) kojima se predlaže obvezna sigurnosna provjera svih sudaca i državnih odvjetnika svakih pet godina, piše danas Večernji list.

Dnevnik doznaje da će biti propisana obveza čelnika sudova i državnih odvjetništava da sigurnosne provjere putem Ministarstva pravosuđa traže od Sigurnosno-obavještajne agencije.

Ocjenu o tome postoji li sigurnosna zapreka donosilo bi kolektivno tijelo unutar Vrhovnog suda i DORH-a. Sigurnosna izvješća samo na znanje dobivali bi predsjednik VS-a, odnosno Glavna državna odvjetnica i ministar.

 

Što ako postoje zapreke?

Kad bi tijelo VS-a utvrdilo da postoje zapreke za daljnje obnašanje sudačke dužnosti, o tome bi se obavještavalo sve ovlaštene inicijatore stegovnog postupka koji bi potom pokrenuli stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem.

Svi suci koji u pet godina prije tih izmjena nisu prošli sigurnosnu provjeru, morat će je proći u roku od tri mjeseca od dana stupanja zakonskih izmjena na snagu. S odgovarajućim izmjenama, to bi vrijedilo i za državne odvjetnike.

Obiteljski odjeli

Važna novina je i osnivanje obiteljskih odjela na općinskim sudovima u sjedištima 15 županijskih sudova. Na tim odjelima moći će raditi samo suci koji ispunjavaju stručne uvjete prema posebnom pravilniku. Te će suce na prijedlog predsjednika nadležnog Općinskog suda postavljati predsjednik VS-a na pet godina. Ti bi sudovi bili ekipirani s psiholozima, sociolozima…

Uvodi se i obvezna trajna edukacija za suce i državne odvjetnike. Sada podliježu obveznom usavršavanju “najmanje jednom godišnje”, što se nerijetko svodi na to “jednom”. Stoga se predlaže obveza trajnog usavršavanja s jasnim mjerilima kako bi ih se poticalo na stalno usavršavanje. Kako stalne sudske vještake i tumače imenuju predsjednici županijskih sudova, niti je praksa imenovanja ujednačena, a niti je bilo sustavne evidencije pa se predlaže da ih stoga imenuje ministar pravosuđa, donosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...