U gradskoj luci se održava smotra tradicijskih brodova, o njima će govoriti renomirani svjetski stručnjaci

U razdoblju od 26. do 1. listopada 2021. godine, Zadar je domaćin Međunarodne konferencije o arheologiji broda (ISBSA16).

Riječ je o događanju koje okuplja renomirane svjetske stručnjake u području povijesti pomorstva, etnologije i arheologije broda, a održava se od 1976. godine.

Dosadašnji domaćini bili su europski gradovi poput Amsterdama, Gdanska, Marseillea, dok je čast gostovanja ISBSA u 2021. godini pripala Sveučilištu u Zadru.

Izlaganja obuhvaćaju teme nedavnih otkrića, pomorske etnologije, eksperimentalne arheologije broda i metoda istraživanja. Događanje se odvija u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Grada Zadra, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Arheološkog muzeja Zadar, Muzeja antičkog stakla u Zadru i Grada Šibenika.

Osim izlaganja uvaženih stručnjaka, program konferencije pruža popratna događanja namijenjena široj publici.

Organizatori najavljuju otvorenje izložbe „Ploviti se mora: Jadranski tradicijski brodovi i barke“ Luciana Kebera, u ponedjeljak, 27. rujna 2021. godine s početkom u 19:30 u Muzeju antičkog stakla, zatim javno predavanje arheologinje Bridget Buxton „Titanic in 2021“ u utorak, 28. rujna 2021. u 20:00 u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, te smotru tradicijskih brodova u gradskoj luci na dane 30. rujna i 1. listopada.

Konferencija se realizira uz potporu Hrvatske zaklade za znanost (projekt Numerička rekonstrukcija u arheologiji pomorstva), Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, Studija digitalnih medija Novena d.o.o., Muzeja Grada Šibenika, agencije Terra travel, Tvrđave kulture Šibenik, Ronilačkog centra Foka i Instituta za pomorsku baštinu ARS NAUTICA. Donacije za uspješnu realizaciju programa su omogućili Turistička zajednica Grada Zadra, Pomorska škola Zadar, Maritim d.o.o., Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju, Općina Pakoštane, Zadarska županija, Niteh d.o.o. i ViaKornel d.o.o.

Detaljan opis programa možete pronaći na ISBSA16 stranici (www.isbsa.org), a novosti možete pratiti na društvenim mrežama (Facebook, Instagram).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...