Uručeni ugovori vrijedni 9,3 milijuna kuna za zonu Crno, novi poduzetnički inkubator, projekt inteligentnog prometnog sustava…

U vijećnici Grada Zadra danas je upriličeno potpisivanje ugovora o sufinanciranju EU projekata. Ugovore vrijedne više od 9,3 milijuna kuna, gradonačelniku Grada Zadra, Branku Dukiću uručio je državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić.

Među ugovorima o sufinanciranju EU projekata su projekt izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno, projekt razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, projekt Inclusive Play, projekt implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT – Zadar Mobility 4.0 (ZUM 4.0) i projekt gradnje nove zgrade poduzetničkog inkubatora za Inovativni Zadar.

Kako je rekao gradonačelnik Branko Dukić, riječ je o projektima vrijednima više od 103 milijuna kuna te će ugovori o sufinanciranju značajno olakšati njihovu realizaciju.

-Grad Zadar je među prvima u Hrvatskoj koji je zaključio i ugovorio, odnosno, iskoristio cijelu EU omotnicu, a riječ je o ukupno 170 milijuna kuna. Među njima su Centar za mlade, kompleks sv. Nikole, stara Tehnička škola itd.. Riječ je o projektima koji su vrijedni više od 103 milijuna kuna, a udio Grada će biti 15 posto kao u svim EU projektima. Ne treba ni govoriti koliko je važno sufinanciranje koje će olakšati provedbu koja je definirana do kraja 2023. godine. U ovom trenutku traje postupak javne nabave za izvođenje radova na izgradnji infrastrukture zone Crno, radovi na izgradnji novog poduzetničkog inkubatora su u tijeku i idu prema planu, Tuđmanova se gradi, ugovorena je nabavka opreme za projekt ZUM, a pokrenuta je i nabava opreme u sklopu ITS-a. Svi ovi gradski kapitalni projekti nesmetano idu zahvaljujući dobroj suradnji Grada i cijele lokalne i državne razine, rekao je Dukić.

Kako je naglasio državni tajnik Erlić, svaki ovaj projekt se provodi uz obvezu sufinanciranja, nekada je to 15 posto, nekada 20, ovisi o kojem fondu se radi, a upravo ta lokalna komponenta je nešto što je jako važno svakom gradu.

-Ministarstvo regionalnog razvoja olakšava razvoj projekata, povećava likvidnost i omogućuje generalno bolju apsorpciju europskih fondova i znamo koliko je to bitno za proračun Grada. Često gradonačelnik apelira u Ministarstvu za projekte koji su već u tijeku jer to predstavlja problem za gradski proračun. Kao Ministarstvu  cilju nam je da lokalnim jedinicama olakšamo provedbu projekata upravo je zato ovaj Fond, čija je vrijednost milijardu i 58 milijuna kuna, osnovan, rekao je Erlić .

– Kada govorimo o projektima svih korisnika koji se trenutno provode na području Zadra, govorimo o projektima vrijednim 2,09 milijardi kuna. Što se tiče projekata koje provodi Gradska uprava, Zadar je na razini jedne godine povukao najviše novaca iz Fonda za sufinanciranje i to pokazuje da se Zadar nalazi u intenzivnom razdoblju jer je veliki broj projekata u provedbi, kazao je Erlić i dodao kako će uskoro pristići i ugovor za tvrtku Eko Zadar u iznosu od deset milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...