Zadarska umjetnica Zvonimira Karavida izradila staklene plakete Sveučilišta u Zadru

Na ovogodišnjoj proslavi Dana Sveučilišta prvi put je kao znak priznanja bila uručena posebna staklena plaketa s rozetom kao novim logom. Prvu staklenu plaketu je dobio prof. dr. sc. Damir Magaš, prvi rektor Sveučilišta u Zadru, koji je promoviran u zvanje professor emeritus.

Autorica plakete je Zvonimira Karavida, zadarska umjetnica javnosti najpoznatija po izradi staklenih periski. Izrada plakete u čijem središtu se nalazi rozeta kao logo Sveučilišta u Zadru za nju je bila novi izazov.

– Za razliku od periski, koje radim od jednog komada, rozeta je napravljena fuzijom dva komada stakla, koja su “slijepljena” posebnom tehnikom, kako bi u sredini ostali mjehurići. Plaketa tako djeluje dosta prozračno, a slaže se i s orijentacijom Sveučilišta na more. Kada se plaketa ohladi na nju se laserski gravira rozeta i potom postavlja na drveno postolje, koje je također ručno rađeno. Ovo je ujedno prvi put da sam u svom radu koristila drvo, otkriva Karavida.

Na drvo se, ovisno o prigodi, gravira ime dobitnika plakete.

Zvonimira je ovog ljeta sa svojim periskama priredila izložbe na Lošinju i Murteru, na kojem su one prvi put izložene po početnom konceptu, kao prostorna instalacija. Ugrožene i skoro izumrle periske na tržištu se dosta traže kao staklene instalacije, pa nastavlja s njihovom izradom, ali i drugim zanimljivim umjetničkim radovima kao što je ova sveučilišna plaketa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...