Capak objasnio zašto se cijepljene osobe ne moraju testirati, iako prenose zarazu

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite postavljeno je i novinarsko pitanje zašto se cijepljeni ne moraju testirati, iako prenose virus.

Odgovorio je Krunoslav Capak.

“Nisam rekao da ne znamo koliko je cijepljenih zaraženo. Mi smo imali 8546 slučajeva u tjedan dana, od kojih gotovo 78 posto, odnosno gotovo 80 posto nije bilo cijepljeno.

Ono što je sigurno, a to znamo iz znanstvenih radova, da i osobe koje su cijepljene mogu prenositi virus, ali to je puno manjoj mjeri od onih koje nisu cijepljene.

Nitko u svijetu nije uveo da se cijepljeni moraju testirati, osim ako su imunokompromitirani, imali su kontakt i rade s osjetljivim osobama. No, klasične epidemiološke mjere vrijede i za cijepljene”, rekao je Capak i dodao:

“Serološka testiranja su se u praksi pokazala nepouzdanima, ne znamo je li osoba, uz pozitivan serološki test, imuna ili nije, za to treba dodatni neutralizacijski test kojeg nemaju svi laboratoriji. Ako netko ima antitijela ne možete znati kada je došao u kontakt s virusom. EU je tu malo tvrda, mijenja svoje odluke, mi smo produljili odluku na godinu dana, također kao i nakon cijepljenja priznajemo covid potvrde godinu dana. Mislimo da je epidemiološka opasnost od cijepljenih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima  jako mala tako da zasad ne vidimo potrebe za testiranjem”, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...