Turistkinja iz Njemačke dva puta silovana u tri dana na otoku Pagu, samo u Novalji prijavljeno šest slučajeva ove godine

Ovog ljeta, u razmaku od samo tri dana, na Pagu u se dogodila čak dva silovanja. U oba slučaja žrtve su turistice iz Njemačke stare 19 godina, a jedno se silovanje dogodilo u blizini popularne “party plaže” Zrće, dok je do drugog došlo u Novalji.

Naročito je zabrinjavajuće što je, kako doznaje Jutarnji list, iz ličko-senjske policije, ove godine zabilježeno već šest slučajeva silovanja na području Policijske postaje Novalja, dok je proteklih godina bio po jedan ili nijedan slučaj takvog seksualnog delikta.

Kada je riječ o djelima protiv spolne slobode, informacije iz policije vrlo su šture. Stoga su mediji za oba silovanja doznali tek kada je podignuta optužnica protiv silovatelja.

Prvi slučaj dogodio se tako, što je ustanovljeno nakon provedene istrage, u ranim jutarnjim satima. Žrtva je prijavila da ju je muškarac silovao, a policija odmah pokrenula istragu u sklopu koje je na kriminalističko istraživanje doveden mladić star 27 godina iz Zagreba. Nije poznato je li iznosio obranu, no Županijsko državno odvjetništvo očigledno je prikupilo dovoljno dokaza da protiv njega podigne optužnicu za kazneno djelo silovanja.

Druga žrtva, također 19-godišnja njemačka državljanka, silovanje je prijavila 18. kolovoza. S obzirom na tajnost postupka, nejasno je koje se silovanje dogodilo na Zrću, a koje u obližnjoj Novalji. I ovog puta počinitelj je brzo pronađen, a radi se o 29-godišnjem državljaninu Luksemburga.

Oba slučaja dogodila su se u jeku sezone, kada su se tisuće mladih na našem najpoznatijem party otoku zabavljale u poznatim klubovima. Znakovito je, piše Jutarnji list, i da su se sva silovanja dogodila u ranim jutarnjim satima, dakle, nakon provoda i pri povratku kući. Nije poznato jesu li žrtve ranije upoznale svoje napadače, no za pretpostaviti je.

– Državno odvjetništvo je u oba slučaja sucu istrage Županijskog suda u Zadru podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora i to u jednom slučaju zbog opasnosti od bijega, a u drugom slučaju zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka – žrtvu, te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, međutim sudac istrage je u jednom predmetu odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora kao neutemeljen, dok je u drugom slučaju djelomično prihvatio prijedlog državnog odvjetništva protiv okrivljenika te odredio mjere opreza kao supstitut za istražni zatvor – rekli su nam iz zadarskog Županijskog državnog odvjetništva.

U sudskim krugovima Jutarnji neslužbeno doznaje kako su mjere opreza izrečene hrvatskom državljaninu, a radi s o mjerama zabrane približavanja i uspostave kontakta sa žrtvom. Silovatelj iz Luksemburga brani se sa slobode, a hrvatskim vlastima preostaje nekoliko opcija kako će dalje nastaviti njegov kazneni progon. Jedna je da mu se sudi u odsustvu, ako se ne bude odazivao sudskim pozivima, no u tom slučaju standardna je procedura raspisivanje međunarodne tjeralice i europskog uhidbenog naloga. Hrvatska može i prepustiti kazneni progon Luksemburgu, što je u praksi rijetkost.

No, neslužbeno se doznaje kako su i u Novalji zabrinuti zbog porasta broja slučajeva nasilnih seksualnih delikata. Tako je svake godine u Novalji zabilježeno po jedno silovanje, dok 2016. nije bilo niti jedno, a ova godina još nije ni završila i već je prijavljeno šest slučajeva. To je ukupno više nego posljednjih pet godina.

– Imamo na Zrću i na području Novalje sve veću uporabu narkotika, alkohola i problematično ponašanje uzrokovano opijatima – objašnjava sugovornik iz policijskog miljea dodajući da je problem što su i žrtve često omamljene alkoholnim koktelima ili pak nekim narkotikom koje su uzele zbog čega nije uvijek lako ustanoviti što se točno dogodilo. Zbog toga se zna dogoditi da neki zločin bude prijavljen i nakon više dana, što policiji otežava pronalazak počinitelja.

U padu je, razvidno je iz policijskih statistika, broj slučajeva seksualnog odnosa bez pristanka. Riječ je o kaznenom djelu blaže kategorije, gdje počinitelj nije upotrijebio silu prema žrtvi, ali je imao snošaj s njom za koji nije imao pristanak. Takvih djela u Novalji nema već godinama, dijelom i zato što policija i tužiteljstvo vrlo ozbiljno razmatraju svaki slučaj i prikupljaju sve moguće dokaze kako bi se počinitelja što strože kaznilo.

Optužene mladiće čeka sudska klupa i potencijalna zatvorska kazna. U ŽDO nisu mogli reći konkretne detalje slučaja s obzirom na to da se radi o predmetima iz kojih će zasigurno biti isključena javnost. No, već po kvalifikaciji kaznenih djela, jasno je da mladićima prijeti od jedne do čak deset godina iza rešetaka zbog onog što su učinili. Trenutno su na slobodi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...