Beroš: “Jedino su bolnice u Zadru i Puli izvršile ugovorene zdravstvene zaštite preko limita”

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je podatke o broju oboljelih od covida-19 u zemlji, odnosno po županijama, gdje je u najpovoljnijoj poziciji Istra, a referirao se i na, kako je rekao okupljenim lokalnim čelnicima, “vašu i našu bolnu temu – poslovanje bolnica”.

Rashodi za zaposlene, naveo je, porasli su za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a razlog leži u pravima koji proizlaze iz kolektivnih ugovora, kao i isplatama zbog tužbi u općim bolnicama po osnovi prekovremenog rada.

Samo ove godine osnovica za obračun plaće svih zaposlenih u državnom i javnom zdravstvenom sektoru porasla je za četiri posto, istaknuo je.

“Tu činjenicu moramo akceptirati i pred nama je jedan novi dogovor o formiranju cijena zdravstvenih usluga u okviru HZZO-a jer, jednostavno, ove promjene moraju biti akceptirane i moraju biti prepoznate u cijeni zdravstvenih usluga”, rekao je.

Predstavio je i strukturu duga u zdravstvu koja pokazuje da opće bolnice “predstavljaju samo 24 posto ukupnih dugova, 74 posto je dug državnih bolnica te jedan posto specijalnih bolnica.

Iznio je i podatke vezane uz izvršenje ugovornih obveza prema HZZO-u te rekao da su u prvih devet mjeseci ove godine razinu ugovorene zdravstvene zaštite preko limita izvršile jedino opće bolnice u Puli i Zadru.

“Molim predstavnike zdravstvenih vlasti svih drugih županija da razmotre objektivne i subjektivne razloge zašto je tome tako, jer je potpuno jasno da ćemo u buduće morati financijski transparentnije i jasnije određivati te limite i sagledavati stupanj izvršenosti”, poručio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...