Vicković: “Od 128 danas zaraženih, njih 11 ili 12 završit će u bolnici”

Popunjenost kapaciteta covid kreveta indikator je koliko se jedna sredina može nositi s aktualnim brojkama novozaraženih. A one su u Zadarskoj županiji u posljednjih tjedan dana u uzlaznoj putanji.

Na današnji dan brojimo 673 aktivna slučaja. U samoizolaciji je čak 1297 osoba.

U zadarskoj Općoj bolnici hospitalizirano je 29 bolesnika. Može li naš zdravstveni sustav izdržati pritisak četvrtog vala, odgovara nam Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Preko ljeta smo određene odjele koji su bili prenamijenjeni za covid bolesnike vratili u normalnu funkciju. No, organizirali smo se tako da se u slučaju potrebe ad hoc možemo reorganizirati i u njih smjestiti oboljele od korone. Na današnji dan imamo 29 hospitaliziranih u Općoj bolnici Zadar, a na raspolaganju je oko 70 kreveta. U biogradskoj bolnici je 18 pacijenata, a tamo je kapacitet 45 kreveta, tako da stanje nije alarmantno. Ipak, u nedavnom razgovoru ravnatelj bolnice Željko Čulina kazao nam je kako je praksa pokazala da će od ukupnog broja oboljelih, deset posto završiti u bolnici, bilo na liječenju ili obradi… Dakle, danas imamo 128 novozaraženih i možemo očekivati da će njih 11, 12 biti hospitalizirano, kaže nam Vicković.

Napominje kako u Zadru na raspolaganju imamo 20-ak respiratora te za sada nema nikakvih naznaka da bi moglo doći do sloma bolničkog sustava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...