Župan se pohvalio: “Zadrani imaju najveće plaće u Dalmaciji, na sedmom smo mjestu u državi”

Pozitivni gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji nastavili su se i tijekom rujna. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana rujna u Zadarskoj županiji imali smo gotovo 60 tisuća zaposlenih (59.553) odnosno 2.965 (čak 5,2%) više zaposlenih nego na isti dan prošle godine kada ih je bilo 56.588.

Porast je zabilježen i u odnosu na dosad rekordnu, pretpandemijsku 2019. godinu te je, usporedno s njom, broj zaposlenih povećan za 761 osobu.

„Gospodarska situacija je i dalje vrlo dobra, a tome je doprinijela uspješna turistička sezona.

Nadajmo se da će se dobar trend nastaviti i tijekom jeseni, a svi skupa svojim odgovornim ponašanjem možemo tome doprinijeti. Na svima nama velika je obveza činiti sve što možemo kako bi gospodarska slika naše županije iz dana u dan bila sve bolja“, istaknuo je župan Božidar Longin.

Broj zaposlenih u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno je porastao.

Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za 9.203 (18,3 posto).

Pozitivne brojke u Zadarskoj županiji prate i one na državnoj razini gdje je broj zaposlenih na dan 30. rujna 2021. veći za 51.333 što je rast od 3,3 posto.

Snažan oporavak od ‘korona krize’ vratio je hrvatsko gospodarstvo na put rasta pa se očekuje da će gospodarski rast u Hrvatskoj u ovoj godini doseći cca 8 posto.

Očekuje se nastavak snažnog rasta i u naredne dvije godine, pod pretpostavkom da epidemiološka situacija ostane povoljna, a mjere socijalnog distanciranja ograničene, pokazala je analiza Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije.

Inače, u 2020. godini Zadarska županija je imala najveće prosječne neto plaće u Dalmaciji.

Naša je županija ukupno na sedmom mjestu među 21 županijom. Šibensko-kninska je na osmom, Dubrovačko-neretvanska županija na 11., a Splitsko-dalmatinska županija je na 14. mjestu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...